Zákupy - celostátní setkání Odboru přátel Slavie

22.07.2009 00:49

V sobotu 27.6. se konalo celostátní setkání slávistů (především z řad Odboru přátel Slavie) v Zákupech. Uspořádali jej Vikingové z Lípy a hlavním poselstvím bylo opět celkové setkání slávistů a turnaj v malé kopané.

Z Kolína jsme se tentokrát vydali dva - V. Drahota a já - Slaviaman. Cesta autem utekla rychle, v Zákupech už bylo před desátou vše v plném proudu. Aby ne - do turnaje se nahlásilo rekordních 21 mužstev. Počin obdivuhodný, o to více starostí pořadatelům vč M. Dobiáše a J. Chmelíka působícím. Navíc půl velkého fotbalového hřiště bylo dost promočeno od dešťů. Přesto - k turnaji se využila dve hřiště travnatá a jedno s umělým povrchem.

Ve finále turnaje se utkal Nečín s Mníškem p. Brdy, druzí jmenovaní prvenství z loňska po penaltách a nádherném, na góly bohatém finále obhájili. Třetí místo patřilo Rožďalovickým před Žilovem. Celé pořadí si samozřejmě nepamatuji. Vím jen, že Kolín na turnaji jako vždy zastoupení neměl. Přeci jen úroveň turnaje je poněkud jinde a všichni odvážlivci, kteří si chtějí jen tak pro zábavu zakopat, bývají po zásluze potrestáni někdy i dvouciferným skóre....

Tak to je. Nic nového. A stejně tak to je i s emocemi, které letos nakonec rezultovaly nejen v červené karty, ale dokonce i v jeden kotumační výsledek. Inu, druhý pól turnaje a jinak veskrze radostného dne.

Občerstvení bylo na dobré úrovni, vlajek jednotlivých odboček ve větru vlálo dostatek, Mgr Zlámal přivezl mistrovský pohár. A nakonec ani nepršelo.

Nekonala se beseda, trenér Jarolím tuto akci tradičně do svého diáře nezahrnul (Beránek či Csaplár byli vskutku vstřícnější v tomto a na soustředění se nevymlouvali), hráče jsem též žádného nezahlédl. Nekonal se ani turistický výjezd do okolí, vynucená úsporná opatření měla nahradit atraktivnost místa. Tedy upřímně - kostelík, náměstí - vše sice trošku se "zubem času " (inu, otázka peněz), škoda ale, že ani naše malá výprava nezastihla slibovaného faráře slávistu, ani otevřené papírové muzeum. Takže až "soukromá" prohlídka zámku s přítelem J. Vondrkou z Brandýsa n. O. napravila reputaci a kulturní dojem.

Ale nemyslím to zle. S Václavem D. jsme pak cestou zpět přemítali o hlavním poselství takovéto akce. A i když byla skromná, to zásadní splnila. Potkali jsme se, podiskutovali. Někteří turnaj odehráli.

Mě pak osobně potěšilo setkání s mnohými známými, kteří se stále drží v dobré náladě - ať z Brandýsa, Veleně, Rožďalovic, Lípy či Příbrami. Dost možná pak, že s některými se zkusíme potkat již v srpnu při naší zamýšlené cykloakci.

Pokud bude počasí alespoň trochu přát, jako v sobotu v Zákupech. Mraky, větrno - ale nepršelo.

 

Takže - Vikingové - díky za vaši práci, za vaše setkání. Bylo to dobré a jsem rád, že jsem tam byl. Slavii zdar!

 

- více fotografií v naší fotogalerii
 

 

Michael Janáček, Slaviaman (též pro www.slaviablog.com)