Výroční schůze ve Veleni

16.03.2015 15:52

V sobotu 14. března 2015 jsme využili laskavého pozvání k výroční schůzi našich slávistických přátel z Veleně. 

Nádherné prostředí nově zrekonstruovaného Obecního úřadu, dobré pivo, plné stoly jídla a hlavně plný sál zdejších slávistů - to byl příkladný rámec komponované besedy. Nejprve jsme s Ondřejem Zlámalem zavzpomínali na časy, kdy fandit Slavii bylo povznášejícím zážitkem. Vydal o tom svědectví knihou Splněný slávistický sen a máme ji v knihovničce asi všichni. Protože dle sešívaného zákona "dobrého pomálu" nastal záhy čas drtivého pádu, na jeho počátky jsme s Ondřejem okrajově též vzpomněli. 

Čas jej ale tlačil směrem jihozápadním a tak jsme byli svědky organizovaného střídání za předsednickým stolem. Hlavní star se stal Levan Kenia, nadaný tvořivý gruzínský záložník, který předchozího večera z přímého kopu rozvlnil síť mladoboleslavskou (ale nakonec prohra 3:4). Usměvavý, vtipný, vousy zarostlý. Žádné otázky se nebál. Přiblížil nám své fotbalové curriculum, které jej provedlo i FC Barcelonou či Schalke a Fortunou Düsseldorf. Komunikační spojkou v jazyce německém nám byl RNDr. Michal Dobiáš. Nakonec se Levan památečně podepsal na slávistické zdi hospůdky U Arazimů, sídle to domácích slávistů.

Ctí nám bylo se ten den potkat a pohovořit s Dušanem Herdou i Josefem Nedorostem, slavnými hráči fotbalové historie Slavie i Dukly.

Završeno vše vynikajícím gulášem. A když píši vynikajícím, pak proto, že jej okusím jednou za rok. Ve Veleni. Nikde jinde nemají moji důvěru, nikde jinde to nemá takové kouzlo. Na rozloučenou proběhla v podání hlasově disponovaného Pavla D. děkovačka "Červenobílá bojová síla!". Já byl nadšen, Veleň se otřásala v základech, Kolín odjížděl...

Přátelé, díky moc, bylo u vás jako vždy skvěle! Kdyby bylo takhle stejně člověku, když odjíždí po fotbalu z Edenu.... Že?!