V bowlingu nový král - nejlepší je Česká Třebová!

27.03.2011 10:10

V sobotu 26. března proběhl v herně v Kutné Hoře 5. ročník bowlingového turnaje odboček - Potkali se u Kolína, aneb Slávistické bowlení. Účastnilo se jej 15 týmů, mezi nimi dvojnásobní vítězové z Brandýsa nad Orlicí a Rokycan, které obhajovaly loňský triumf.

Letos ale tyto favority přehrál tým České Třebové. Rozdělil nám všem nádherný dort (dílo kolínského cukráře Josefa Kloudy), a získal do držení putovní pohár, certifikát vítěze a lahvičku k zapití. Zářili úsměvem, a bylo proč! Konkurence byla obrovská a naši přátelé z Č. Třebové patří mezi účastníky turnaje od samého počátku. Takže gratulujeme!

Po dvě kola se ale turnaj vyvíjel poněkud jinak. Famozně začal Brandýs nad Orlicí - Petr Tomášek 213, Mirek Voženílek 198 a Jarda Beneš 165 body začali ve velkém stylu. Ve druhém kole polevili, pořád ale byli nejlepší, ve třetím však prakticky z hlediska průběhu zkolabovali. Rokycany si držely průměr kolem 480 bodů na kolo, neexcelovaly, nepropadaly. Klidná jistá síla. Jenže famoznímu finiši České Třebové pod vedením Mirka Dziana s rekordními 237 body nešlo odolat. O medailích rozhodlo poslední kolo, poslední hody a třeba i troška štěstíčka.

Pozornost zaslouží Mix team - složený z odložených zájemců ad hoc - Pepa Vondrka, Pavel Dvoriak a Milan Brož ale pojali svou úlohu nikoliv výletně. Předvedli též krásné výkony a i když bramborová pozice, jistě pro ně svým způsobem uspokojivá. Nelze opomenout, že takový předseda z Brandýsa - Pepa Vondrka - by svým výkonem pomohl Brandýsu přemoct alespoň Rokycany. Nečekanými výkony se prezentoval tým Slavie Kec, kolínský tým se spřízněnou duší Jardou D., který na našich akcích nikdy nechybí. Ti dosáhli na páté místo a tak trochu se o ně podělili s mocně finišujícím Nymburkem, v jejich řadách se šestým nejlepším hráčem dne K. Kašparem. Slávisti z Veleně nominovali tři týmy, obhajovali loňský bronz. Ale letos jim dráha nesedla. Nejlíp od nich skončil Pavel Dvoriak ve zmíněném Mix teamu. Veleňský první tým pak bral šťastnou (či nešťastnou?) sedmičku. Na druhou stranu jsou tito naši přátele na našich akcích vždy nejpočetněji zastoupeni, a myslí i na budoucnost, takže bowling za ně hrají i mladí a je tedy jasné, že po možná hubenějším výsledku jednou - brzy - zase přijde "sukces".

Za nesdružené slávisty z Chrudimi excelovala karvinská rodačka pobývající v Kolíně - Kamila Zarzycká. Rozehrála se 173 body, což se stalo jednak nejvyšším náhozem mezi ženami a jednak je to historicky druhý nejlepší nához. Kolínský odbočkový tým skončil na desátem místě, oporou byl tradičně Václav Smetana. Ještě více ale zaujal jeden nejmenovaný reprezentant, který z domoviny vyrážel v čase zahájení turnaje, ale svou úlohu nakonec zvládl a odehrál vše jak se patří. Mimochodem - sestavit tým domácího Kolína je věc velmi složitá a vyžadovala mnoho trpělivosti. Přejet horu Kaňk je asi úkol nadlidský a slávistické lidsko-bowlingové zdroje se v Kolíně a okolí zdají být na mizině. 

Na 13. a 14. místě se prvně v našem turnaji prezentovala odbočka z Havlíčkova Brodu. Prvně jsme se setkali při Slávistické kuželce v prosinci, zde dále navazujeme kontakty a přemýšlíme o možnostech spolupráce. Tentokráte s nominací dvou týmů, přičemž kvalita je neuvěřitelně srovnatelná! A v tomto uskupení nových přátel se prezentovala milá návštěva - Vicemiss SK Slavia Praha Lucie Valešová. Zprvu při hře projevem nenápadná, pak již stylově oděna a tedy hvězdně zářící při vyhlášení. Předávala ceny jednotlivým týmům a s nečekaně skromným úsměvem se s nimi fotila. Přátelé Brodští mohou být na svoji členku vskutku pyšni.

Tombolu tentokrát losoval počítač. Jak kdo byl spokojen nevíme. Ale slávistický kalendář a hráči Slavie podepsaný fotbalový míč míří do Veleně, kniha Červenobílá bojová síla do H. Brodu, rozdalo se mnoho keramiky, sklo, stolní kalendáře a prostě četné drobné prezenty podporující červenobílé odhodlání. To vše za přispění centra FO-OP, odbočky ve Veleni či H. Brodě, soukromých dárců.

Vlastně zde ještě musím zmínit dar Havlíčkobrodských. Je to nová spořící alternativa, nijak neúročící, jen běžně ukrývající svěřené finance. Tzv prasátko "Na Slavii". Není to však dar ledajaký - je to dar putovní, vrchním garantem je darující odbočka, ale každý dočasně podarovaný je povinen do tohoto prasátka spořit. Možná do nejbližší bowlingové akce... A až bude nejhůř, přátele od "středodobu Čech" zavelí, prasátko bude předáno momentálně nejvýše postavené známé osobě z vedení fotbalové Slavie a tímto bude Slavia zachráněna. Že to přinejhorším takto dopadne, tomu věříme snad všichni. A ještě o to víc, že momentálně má toto prasátko na starosti Pepa Vondrka, takže o strádání se bát nemusíme!

Tolik snad úsměvná nadsázka na závěr. Pojďme radši k výsledkům, detaily byly účastníkům (odbočkám) zaslány mailem, jednotlivci mohou přes náš mail též žádat. Celkem se nás sešlo přes padesát, návštěvou nás poctil RNDr Michal Dobiáš, místopředseda FO-OP, z výboru OPS byl přítomen i Václav Smetana. Vicemiss jsme zmínili. Z dalších známých osobností Kolína a okolí byl přítomen ještě kolínský Václav Drahota.

Závěrem děkuji všem zúčastněným, protože jen díky vám se turnaj povedl a mohli jsme si zahrát. Díky vám člověk může přemýšlet, co ještě příště má být, či bude jinak. Aby to bylo zase o kousek lepší. A aby bylo na co vzpomínat. Na Playstationu či na domácím PC totiž umí bowling každý. Ale v Kutné Hoře při Slávistickém bowlení hrají jen ti  nejdovážnější a tudíž nejlepší!

 

Potkali se u Kolína aneb Slávistické bowlení 2011

 Pořadí: 1. OPS Česká Třebová "1" 1468 bod, 2. OPS Rokycany A 1436 bodů, 3. OPS Brandýs n. Orlicí 1421 bodů, 4. Mix team 1165 bodů, 5-6. Slavia Kec a Slávisti Nymburk 1130 bodů, 7. OPS Veleň "1" 1113 bodů, 8. Slávisti Chrudim 1049 bodů, 9. OPS Rokycany B 1043 bodů, 10. OPS Kolín 977 bodů, 11. OPS Veleň "3" 974 bodů, 12 . Č. Třebová "2" 849 bodů, 13. OPS Havl. Brod A 797, 14. OPS Havl. Brod B 795, 15. OPS Veleň "2" 651 bodů.

Nejvyšší nához muži: Dzian Mirek 237 (nový rekord turnaje), nejvyšší nához ženy Zarzycká Kamila 173 bod. Nejlepší hráč dne Tomášek Petr 572 bodů.

*** kompletní výsledky turnaje ve formátu xlsx -zde-

*** naše fotogalerie k akci -zde-

*** článek  na webu OPS v Brandýse n/O -zde-, a fotky -zde-.

*** článek na webu OPS Veleň -zde-.

Michael Janáček