Únorová slávistická beseda 2010

29.01.2010 17:46

Na čtvrtek 4.2. od 18 hodin do Obecního domu (pro event přespolní Legerova ul., salonek v 1. patře) přijali naše pozvání: 

Bývalý hráč Slavie a reprezentant Ivo Knoflíček, současný hráč Slavie Jaroslav Černý a manažer pro komunikaci Ondřej Zlámal.

Za sekretariát FO-OP přivítáme Jana Čapka. 

Všichni slávisti k účasti zváni!

 

Ivo Knoflíček

 Ročník 1962. Z Moravy vzešel budoucí velký fotbalový útočník. Šardice, Brno i Olomouc daly mu dozrát. A v roce 1982 se již přihlásila Slavia shánějící nový útok. Rychlonohý a technicky vyspělý Knoflíček byl Edenu doporučen a nakonec i dopřán. Psalo se léto 1981, Ivo se rychle tlačil do základní sestavy. Jenže branek bylo jako šafránu a tak najednou během jara 1982 nabral sám od sebe směr vojna v Chebu. Nadělalo to hodně zlé krve. Po návratu byl ale Knoflíček ještě více zocelen a fotbalově zkompletován pro Slavii.
Sezóna 84/85 byla dokonalá. Nastřílel soupeřům 21 branek, stal se kanonýrem ligy (dodnes posledním stran Slavie). Sešívání cítili formu, kádr jako hrom a toužili po titulu. Jenže léto 1985 nebylo milostivé. V pohárovém utkání soupeř chytal reprezentanta Knoflíčka tak marně, ale snažně a o to tvrději, až to odnesl zlomenou paží.
Návrat na jaře 86 se nesl ve znamení Knoflíčka a stoupání Slavie od nížin ligové tabulky. Stal se nepostradatelným tahounem a zakončovatelem. Motal nohy obránců, když nasadil ke kličce, rozechvíval duše brankářů tísní a zmatkem, když se ocitl ve vápně a jevil náznak kmitu a nasazení ke střele. Rozepínal sítě ladně a rychle. Zasazoval rány, které tak bolely a přitom se na ně tak krásně dívalo.
Přičemž nemůžeme nevzpomenout druhého do geniálního tandemu - Luboše Kubíka. Ten ty šance připravoval, ten rozvracel obrany a vysílal Knoflíčka ke zteči. Byli sehraní, efektní i efektivní. Byli hybnou silou Slavie.
Před emigrací ještě stihl jednu krásnou sezónu 87/88, vstřelil 11 branek.
Pak přišlo léto 1988, zájezd Slavie do Německa a duo Knoflíček Kubík s neuspokojenou a odpíranou touhou zahraničního angažmá tajně utíká. Za příslibem Derby County, jenže jejich cesty se vbrzku rozdělí. Ivo zkouší sám štěstí v Hellas Veroně, chvilku v Juventusu, Fogii, pak v Norimberku. Cestuje na bolívijský pas. Doba je předlistopadová a bez oficiálního požehnání z naší republiky není šance naplnění angažmá. Takže nezvítězila touha zahraničního fotbalu, nezvítězil Knoflíček.

Byl to drásavý příběh a na samém konci roku 1989 angažmá v St. Pauli. A půl milionu marek pro Slavii a Pragosport. Pak už bylo léto 1990 a slavné tažení reprezentace na MS v Itálii.
Ivo oblékal také dres Bochumi, rakouského Steyeru a končil v Benešově.
Tedy končil by, kdyby se neozvala na jaře 1994 Slavia. Knoflíček se vrátil, vyslyšel volání a opět táhl ofenzívu zdecimovaného kádru sešívaných. Pod trenérem Beránkem naposledy zazářila jeho hvězda na hrudi, odehrál 29 utkání a vstřelil posledních pět branek. Mimochodem s puncem podzimního mistra 1994.
Když nastal čas mistrovského úspěchu 95-96, Ivo Knoflíček se se  Slavii rozloučil a šel dál honit míč a střílet branky. Do Dukly Praha (finále Poháru ČMFS 1997 proti Slavii), Prušánek apod. Definitivně velkou kariéru ukončilo zranění Achilovy šlachy.

Diváci jej ale mohli sledovat dále, v Litoměřicích, Voticích, v Mníšku a v Měchenicích, v roce 2005 i za Kutnou Horu.

Šlachovitá postava, rychlost na hřišti, zasekávačky, klamavé pohyby, nebezpečná levačka

Ano, takový byl Ivo Knolíček. Nyní asistent trenéra v B týmu Slavie.

Statistika: SK Slavia Praha - ve Slavii od 1981 do 1988 (mimo 82-84), 1994-95;  celkem 342 utkání, z toho 108 ligových (celkem vč Chebu 165), za Slavii 38 ligových branek.

Reprezentační mužstvo: 38 zápasů, 7 gólů. Účastník MS v Itálii (čtvrtfinále), autor Gólu roku 1987 (ČSSR - Wales 2:0). Nejlepší střelec ligy 1984/85 (21 branek)

Nyní asistent trenéra B týmu Slavie (ČFL), hraje za internacionály Slavie.

Vyšla o něm kniha Neváhej, a běž!, spoluautorem Vl. Zápotocký, nakladatelství Moraviapress. 

 

Jaroslav Černý

Ročník 1979. Dres číslo 26.

Tvořivý, ofenzívní záložník, možno též říci špílmachr s dobrou kopací technikou a střelou levou nohou.

S fotbalem začínal v Horním Benešově. Hrál v Dukle Hranice, Třinci, Opavě, Olomouci a Brně.

Do Slavie přišel z Č. Budějovic před jarní sezonou 2008. Hned v první ligovém utkání na Strahově proti  "svým" Budějovicím rozhodl brankou v 84. minutě. Pomohl k mistrovskému titulu 07/08 a hned rok poté k jeho obhajobě.

V průběhu léta a podzimu 2009 se dostal do fantastické  formy, která vyústila v jeden reprezentační start (ČR-Malta).

Fotbalovou sezónu mu tč přerušilo těžké zranění s nutnou operační plastikou vazů. Nyní tedy v rekonvalescenci a spíše s výhledem návratu na trávník v průběhu  konce jara až léta 2010.

Ve Slavii od ledna 2007, odehrál 41 ligových utkání, v nich vstřelil 5 branek. Celková ligová bilance 183 zápasů, 22 branek.

V reprezentaci ČR 1 zápas, 0 branek.
Před zraněním 
zástupcem kapitána Slavie.

 

* * * Pozn: fotografie z webu www.slavia.cz, foto: Martin Malý