Slávistický výlet na Říp

04.06.2016 21:49

Mýtická hora. Mystická Slavia. A její Odbor přátel. V něm pak tvůrčí duch. Který vás místo volné soboty naláká k výletu na Říp. 

Vezmete auto, z Kolína se vymotáte přes všechny ty uzavírky a omezení, protáhnete se kolem Prahy a kolem té hory a se zpožděním dojedete do Roudnice nad Labem. Takže už na ostrově za Labem koukáte na zhruba 30 člennou partu slávistů, jak obdivují památník a zarostlou plochu, kde se prý u nás hrálo první opravdové fotbalové utkání. Ano, fotbalové branky tam jsou. Ale tráva vysoká.... 

Prohlídku městem vedl místní se Slavií spřízněný Jan Neruda. Nomen omen, ten výklad byl unikátní a Roudnici jsme seznali místem nádherným. Však zde na Gymnáziu vystudoval prý Antal Stašek (se tvrdí, ale dávno tomu) a Martin Krob (na místě se přiznal). On inženýr a toho času generální ředitel SK Slavia Praha fotbal a.s.

Prohlédli jsme interiér i zákoutí nádherného chrámu Narození Panny Marie, z dálky pohlédli na věž Hlásku, náměstí je v měste zdobné a zámek zvenčí též nádherný. Zamířili jsme ke Kratochvílově vyhlídce, pohlédli na České středohoří, přečetli vtipné hlášky zdejší omladiny do omítky zaznamenané. A pak každý svým tempem, ale krokem skoro společným, vyrazili jsme k Řípu. 

Někdo kratší cestou přes Vesce a poobědval v cykloturistické občerstvovně Štípárna. Zde však pod náporem hladových cyklistů a turistů kolabovali, takže větší část si udělala cestu do Krabčic a spokojeně poobědvali tam. 

Na Řípu jsme se sešli přesto všici. Slávisti. Potřetí v historii. Ač dvakrát to byli v 19. století slavisté, až tentokrát slávisté..... A pod rotundou disciplinovaně sedíce, vyslechli jsme odborných přednášek přátel Míry Pomikala a Tomáše Donnera z historie založení Slavie, kteréžto se rodovým původem zakladatelů vztahuje k této oblasti.

Pak sejít druhou stranou do Vražkova, Podřípským motoráčkem přejet do Roudnice a zpátky ku Kolínu vpodvečer. 

Nádherné počasí, pohoda po cestě a parta lidí, co se vlastně dobře znají. Takže mnoho se napovídalo, mnoho probralo. 

Já za skvělý zážitek ze dne děkuji nejen těm všem, ale především dalším z Kolína - Hance a cyklistům Honzovi Mračkovi a Lucce Holatové, kteří část s námi cíleně absolvovali. Takže Kolín v součtu 4! 

- michael janáček -

(oficiální článek k akci na webu Odboru přátel není k dispozici, článek Davida OCetníka z Area 114 a fotky  - zde -