Slávistický Maikoland

22.07.2009 00:55

11. července jsme využili pobídky předsedy OP Slavie z Hradišťka p.M. a spoluúčastnili se jejich výjezdu za Janem Maikem do Libiše. Z Kolína měl zájem Václav Drahota a já - Michael Janáček. Čas dojezdu jsme sladili s Hradišťskými a pobyli tam s nimi po celý jejich čas... A zde zápis k tomu, který jsem zhotovil též pro web www.slaviablog.com: Tedy Slávistický Maikoland, slávistická usedlosti Jana Maika v Libiši u Neratovic...

 

Kdo tam nebyl, neuvěří. Pravda je ale i ta, že kdo jen trochu čte noviny a slávistický internet, dávno o tomto fenoménu již slyšel. Já měl tu čest spolu se slávisty z OPS z Hradišťka pod Medníkem v sobotu 11.července … 

Na předměstí Neratovic bydlí v rodinném domku se zahradou bývalý výpravčí a náměstek přednosty železniční stanice Neratovice Jan Maik. Je to slávista každým coulem. A jeho zahrada i dům o tom vypovídá.

Od 14.července 1982, kdy to začalo nevinným natíráním plotu v červenobílých barvách, se v průběhu let začalo vše na zahradě měnit do klubových barev Slavie. Všechny možné tyčky a tyče, lopaty, hrabičky, ptačí budka,  psí bouda, hasičska sirena, lavičky, křesílka, zahradní domek, ba i suchý venkovni “klozet”. Nahlédnete do dílny - svěrák, kladiva, šroubováky - stylově barevné…

Všude červenobílá. A to ještě musíte dát pozor, abyste nezakopli o sádrový červenobílý hříbek, slávistického skřítka či golfový míček. Pro fotbalové nadšence jsou nachystané malé branky též v klubovém provedení.

A když chcete v tom úžasu zvednout oči k nebi a k modré obloze - pak zjistíte, že i satelit na okně je červenobílý, okapy a komín taky. Prostě kam jen štětec dosáhl!

Nade vší pochybnost je to kultovní místo a nelze je snadno popsat. To se musí vidět. Ani fotky vás nepřivedou v takový úžas jako reálný zážitek.

Proto se tu vystřídalo mnoho slavných osobností a hrdý majitel, vstřícný a usměvavý chlapík Jan Maik na ně rád s manželkou vzpomíná. Pepi Bican, Václav Ježek, ale třeba i Jaroslav Hřebík - má tu na ně jako vzpomínku symbolické “busty”. Mnoho herců a zpěvků - Milan Neděla, pochvalu mu vystřihli při návštěvě i sparťané jako Josef Zíma (ale když měl pít kávu ze slávistického hrníčku, prý se u toho netvářil; a kávou to nebylo…).

Dnes sem jezdí slávistické výpravy jako do muzea. Jan Maik rád přivítá, rád nabídne své prostory ke společné zábavě. Titul tu slavily slávisté z Loun, nyní sem zavítalo Hradišťko.

Prostě pokud je skutečným rájem slávistů jen Eden, pak Jan Maik vytvořil v Libiši nádhernou alternativu, předpokoj. Nezapomentulený Maikoland. A pokud platí, že Slavia je věčná a tzv “forever” - pak to nejlíp poznáte tady.

Takže díky Václavu Roučkovi z Hradišťka za nabídku společného výletu za Janem Maikem.

 

 

Michael Janáček, Slaviaman