Slávistické dušičky 2015

29.10.2015 18:19

Sedmi a půl kilometrovou procházkou nás vedla vzpomínka na slavné osobnosti sešívané historie. To vše v rámci Olšanských hřbitovů a Vinohradského, též části Strašnického krematoria. 

Ve sváteční 28. říjen se sešlo kolem třiceti nadšenců, pro které je historie Slavie studnou moudrosti a uvědomění. Kteří se během dalších čtyřech hodin zastavili u dvaceti zastávek a vyslechli poutavá vyprávění dávných časů. Hlavním vedoucím byl objevitel mnohých zapomenutých jmen Miroslav Pomikal, vybavený bezednou tornou dobových fotografííí vzpomínaných,  skvěle mu sekundovali ing Tomáš Donner, pan Nosálek z BBC, archivář Slavie Karel Zuska, RNDr. Michal Dobiáš, sportovní znalec dob dávných i současných  a novinář Jiří Endler. Nepřehlédnutelní a dobrými historkami též vděční internacionálové Dušan Herda a František Bobby Zlámal.

Za Kolín jsme byli Jirka Krula, Honza Mraček s přítelkyní, Tomáš Petráň - iniciátor a předjednatel oficiální adopce hrobu JW Maddena do správy Odboru přátel, a moje maličkost, vedle nás též zástupci z odboček Area 114, Havlíčkův Brod, Veleň  a vlastně i Brandýsa nad Orlicí (MD a já).  Všichni sllávisticky zdobeni a pěkně s vlajkou našich nejmilejších barev, aby každý věděl. A že pozornost jsme budili i mnohá povzbudivá pozdravení vyslechli.

Pokud jsme psali pátý díl dušičkového obrození v Odboru přátel, pak nejzdařilejší a nejúspěšnějí. Byla to výprava se vším všudy. A potleskem průvodcům zakončená. Z počáteční skromnosti čtyř jmen po Praze, může se především díky Mírovi Pomikalovi nyní Odbor přátel pyšnit velkou a hrdou akcí a výčtem jmen, že Vyšehrad, Malvazinky, Braník, Ďáblice či Jinonice musí skromně svých návštěv na jindy posečkat. Ne nezapomněli jsme, jen nestihli! Snad Honza Čapek s Tomášem Donnerem něco z toho svou návštěvou odmazali. My ostatní duševně nasyceni se k svým domovům odebrali.

Vzdali jsme hold slavným postavám minulosti Slavie. Ať je slavná vbrzku i naše červenobílá současnost.

zapsal mj, foto T. Petráň, M. Pomikal