Slávistická plavba naděje

29.05.2011 21:06

Slávistická plavba naděje v Kolíně

Den po skončení naší nejvyšší fotbalové soutěže, po vítězství Slavie nad Bohemians 3:0 před prázdnou Synot Tip Arenou (z moci úřední a s podtextem kárným), kdy náš klub obsadil celkově devátou příčku v tabulce - sešli jsme se k plánované i dočasně odvolané Slávistické plavbě naděje.

V neděli 29. května tedy loď Kolinea počtvrté za sebou plula ozdobena vlajkami Slavie. Jednak klasickými, jednak vlajkami s hesly (Vždycky jsme s vámi, Všude Slavie), dále odbočkovou Kolínskou a Rožďalovickou. Přítomni byli nejen tito, ale i přátele z odboček v Brandýse n/O, Havl. Brodu, Chrudimi a Nečíni. Přijeli vážení přátelé z Prahy - RNDr. M. Dobiáš - 1. místopředseda FO-OP, ing J. Chmelík - jednatel FO-OP, J. Čapek ze sekretariátu FO-OP.

Za slunečného počasí vlajky vlály v rytmu slávistických písní, hrály se známé i méně známé slávistické hymny a písně. Nemohla chybět hudba Kolíne, Kolíne. Diskutovalo se živě a mezitím se vyplňoval nominační testík o Slavii pro následnou tombolu. Uspěli všichni a všichni si tak odnesli nějakou památku na tuto plavbu - nejspokojenější však jistě odcházel V. Drahota s dresem podepsaným od hráčů Slavie, podepsaný slávistický míč získala do držení rodina Veselých z Rožďalovic, dvd Sešívané tituly míří do Nečíně s manžely Vršeckými,  bojovalo se o keramiku slávistickou i kolínskou, pamětní karty ne/loučícího se brankáře M. Vaniaka, pamětní dětské triko Oxford -Slavia 1899 apod. Někteří brali odměny radostně, někteří skromně. Kdo však má na ceny vždycky pech, to je pan ing Novák z Havl Brodu. Tentokráte rozšířil domácí krásnou sbírku kalendářů o jeden další... 

Celkově se účastnilo 27 slávistů, při vyhlášené akci "kdo je s námi na jedné lodi" můžeme hrdě připočítat ještě asi 12 dalších jedinců. Kteří vynikali tím, že tolerovali naší zábavu a užili si plavbu vlastně s námi (někteří i poděkovali, že to bylo fajn). Včetně jednoho anglofonního spokojence, který s námi vydržel až do času rozchodu, aniž by s námi cokoliv jinak promluvil.

Pokud se akce vydařila, pak jedině díky podpoře všech zúčastněných. Kdybych jmenoval, pak by zde byl jmenný seznam všech "plavčíků naděje". Každý svým způsobem přispěl ke zdárné akci a tomu, že navzdory chmurnosti až despektu v době slávistického "nečasu" proběhla. Za věcné ceny do tomboly a podporu v akci pak ale musím zmínit  díky J. Čapkovi a A. Votrubovi. 

Pozoruhodná byla účast čtyř členů výboru FO-OP. I jim patří poděkování, že vážili cestu a byli ochotni s námi diskutovat o Slavii, Odboru přátel, že jsme si mohli ujednotit či rozšířit názorové spektrum.

Rozloučili jsme se tedy se skončenou fotbalovou sezónou a symbolickou plavbou naděje vypluli vstříc lepším dnům budoucím. Zda to byla plavba úspěšná uvidíme částečně již brzy, některé aspekty ale budeme schopni vyhodnotit až s větším odstupem...

Koneckonců, pojmenovat tuto akci lze v budoucnu všelijak. Bude-li zájem ji opakovat. Loni jsme ji zkusili jako Kolínské dostaveníčko. Letos byl program přeci jen jednoznačnější a pro nové účastníky možná strohý, historické centrum Kolína skýtá mnohé k nahlédnutí. Ale okolnosti přinutily. Beseda s bývalým či současným hráčem se nepodařila realizovat. A z účasti se na poslední chvíli musel omluvit i očekávaný gen. řed. SK Slavia Praha - fotbal, a.s. - M. Platil. Omluvnou sms jsme ale přijali a plně respektovali. Třeba někdy příště...

Za OP Slavie v Kolíně přítomni přátelé: V. Vaněk, A. Votruba, V. Drahota, J. Jareš, V. Smetana, T. Petráň, J. Krula,  autor textu + jejich rodinný doprovod. 

 

 

foto M. Lucová, T. Petráň, zapsal M. Janáček