Slávistická kuželka 2014

13.12.2014 23:56

Když je 13. prosince třináct stupňů nad nulou a bowlingový turnaj se má začít hrát ve 13 hodin, je nad veškeré astro a numerologické pochybnosti jasné, že se udějí ten den v historickém městě Kutná Hora velké věci.

V této podivuhodné konstelaci jsme tedy začali besedou a vzpomínkami s Davidem Kalivodou a Ondřejem Zlámalem na Splněný slávistický sen. Davidův gól z penalty na Ajaxu, zápasy Ligy mistrů, mistrovská sezóna, včetně gólového zápisu v derby Slavia - Sparta, i celkový náhled na kariéru sportovce - fotbalisty, to vše David dokořenil ukázkou památných dresů slavných jmen. Ondřej doplnil mnoho historek z tehdejší doby. Myslím, že se nám všem podařilo myšlenkami přenést do let 2007-09. Jenže - kde jsou ty roky snů, a kdy skončí roky prokletí?! U prvého víme - perličky a vtipné historky jsou zaznamenány ve zmíněné knize. U druhého doufáme, že už brzy.... Číselná sobotní magie to ale asi nezapříčiní. 

Naše dva hosty jsme pak zapojili do našeho tradičního předvánočního bowlingového turnaje smíšených dvojic. Jejich smíšenost spočívala nejvíce v tom, že David je černovlasý a bohatého vousu, hecíř a bojovník. Ani Ondřejovy (bloňdák, kliďas, vousu prostý) hlášky - "podívej se na sedmičku, na osmičku, jak tam hrajou" - Davida nevyvedly z míry a kontroval - "zabereme, to dáme". No prostě radost ty dva sledovat. Po prvním kole byli šestí. 

Ona byla radost sledovat celý ten cvrkot mezi jednou a třetí odpolední v celé herně. Šestnáct dvojic se věnovalo záludnostem bowlingu s plným zaujetím.

Dana Tomášková začala turnaj 156 body a ve třetím kole za ovací veškerého okolí naházela 255 bodů. To je absolutní rekord našeho turnaje. A když byl v herně celkově lepší už jen její Petr s náhozy 198, 211, 190, pak je nad slunce (ten den za mraky schované) jasné, že suverénně obhájili vítězství a držení Slávistické kuželky. 1150 bodů je nové maximum turnaje. Odměnou jim v úhrnu byl nejen potlesk nás všech, ale i tři lahve vína a velká bonboniera.

Za 890 bodů bylo druhé místo a také cosi tekutého a sladkého. Soňa Unzeitigová a Franta Ludvík jsou korunní dvojicí našeho turnaje. Franta celkově pátý hráč turnaje, prezentoval se neuvěřitelně vyrovnanými výsledky, Soňa třetí nejlepší mezi ženami. Společně nejlepší výkon v historii, jenže to o vítězích platí taktéž. V doprovodu rodiny a spolu s Tomáškovými z nich ze všech vyzařovala taková pohoda a klid. To nebude jen výsledky :-) Že by lokalitou Brandýs, Ústí nad Orlicí?

Třetí místo uhájili a historicky uchvátili Hanka Pírková a Milan Formánek ze Třebové. Milan finišoval náhozem 185 bodů, byl čtvrtým hráčem turnaje, Hanka pátá mezi ženami. Společně prvně takto na stupních vítězů. Dosud čtyřikrát pátí a jednou čtvrtí. Nyní 869 bodů celkem a po zásluze odměněni. 

Pod bednou zůstal Jarda Dočkal s Martou. 833 bodů, dvakrát Jardových 183, ale holt jen malá bonboniéra. Jarda v minulosti s dvěma partnerkami už třikrát dobyl stříbro. S Martou to nevyšlo, i když premiéra dobrá. A teď si rok počkáme, než zjistíme, jestli Aneta, dcera jeho a dvakrát s ním stříbrná, za rok zase Jardu doprovodí nejen s cílem pořádné večeře. No, bude to mít Jarda s těmi ženami ještě složité...

Za páté místo už to bylo jen pár pralinek, které si odnesli Jana a Pavel Tomčišinovi. Po prvním kole bronzoví, ale bodová tendence byla sestupná. A jeden proklatý bodík chyběl k celkově čtvrtému místu. 

Dál už nikdo nic nedostal. Ani šestí Ledašilovi za 820 bodů (loni bronzoví), ani třeba devátí David s Ondřejem, dvanáctí Havlíčkobrodští Dan Hermann s Věrou, ani patnácti Marcela Lucová s Jirkou Krulou. To byli jediní zástupci OP Kolín v litých bojích. Poslední kolo rozhodlo, že útěchové miňonky berou Dana a Pavel. 

Což by bylo k bowlingu vše. Na drahách i kolem vzorní a disciplinovaní, až nás majitel herny chválil. A tak jsme se odměnili různými cenami. Plyšový ekvivalent vítězné trofeje - slávistická kuželka z fanshopu - putovala do Třebové, sprchové gely do dalších krajů, vlastnoručně vyrobené pralinky získla David Kalivoda, Ondra prý bude otvírat dopisy řezadlem se znakem Kolína. Mnoho skvělých vín bylo rozdáno a piva nepoměrně, komu už a kam, to netuším. Jen vím, že žíznivým Vikingům nikolivěk. Michal Vinař šel pro ceny mnohokrát, dokonce trojknihu Nicka Hornbyho si odnesl. I směnu svého tovaru za nějaký pitelný nabízel. Být nechci škarohlíd, však tuším, že neuspěl.  

Čímžto děkujeme všem přispěvatelům! Foto vám nabídne přehled, že předvánoční stůl byl opravdu bohatý.

A též foto vám ukáže, že byla představena nová vlajka naší odbočky pro potřeby fotbalové a podobné, kdy název našeho města a sídla je zjevný. Druhá vlajka pro potřeby komorní a menší je též v dobrém stavu udržována. 

Akce však nekončila. Čtvrté dějství se odehrávalo v penzionu U Kata. To je po dlouhé roky opakovaným útočištěm našich přátel z Veleně při bowlingových kutnohorských setkáních. A tzv. Dohrávka je terminus technicus, který netřeba blíže vysvětlovat. Tak tentokrát se tato Dohrávka vydařila dle mého nadmíru. Ani jsme se nevešli k tomu dlouhatánskému stolu v historickém salónu. Čímžto děkujeme Veleňským ženám, že své muže nám na chvíli propůjčily a svá místa přenechaly. Jídlo bylo vynikající, přísun piva mohl být možná svižnější s ohledem na vyprahlé krky v okolí, a zábava? Živá až živelná. Ani nevím, jestli od ostatních stolů odcházeli dobrovolně, či za tím byl jiný úmysl. A i když jsme neprobrali vše, jen fotbalovou a hokejovou Slavii, včetně historických konsekvencí a aktuálních aspektů do reality implikovaných, fotbalu globálně, Českých drah částečně, stavu silnic marginálně, různých dávných i nedávných nočních kutnohorských zážitků (včetně zkoušek akustických vlastností křivolakých uliček historického centra) rozšafně, tak prostě čas nazrál ke společné fotce a pak začali jsme se zvolna rozjíždět. Salón pak zůstal jen Veleňským. Velenští muži jejich ženám. Co potom přinesla noc a co Kutná Hora ještě možná zažila, to netušíme. Ale třeba jednou vyzvíme a poctivě zapíšeme. 

K vědomí budoucích věků. Stejně jako toto bylo zapsáno. Ke dni třináctému, měsíce dvanáctého, roku čtrnáctého. Dle naší Slávistické kuželky roku šestého. Bezesporu nejvydařenějšího...

Za účast děkujeme: David Kalivoda, Ondřej Zlámal, RNDr. Michal Dobiáš, JUDr. Pavel Kýzr - odbočka Opatovice, členům odboček Brandýs n/O, Česká Třebová, Havlíčkův Brod, Veleň, Vikingové z Lípy, Kolín. Dále účastníkům z Kolína, Pučer, Poděbrad a Chrudimi.

       Historicky nejvyšší náhozy
1 Tomášková 2014 255
2 Tomášek 2013 238
3 Tomášek  2014 211
4 Dočkal 2013 204
5 Tomášek 2014 198
6 Tomášek 2012 192
7 Tomášek 2014 190
8 Tomášková 2009 189

 

         Historické porovnání výsledků vítězů a druhého místa
2009 2010 2011 2012 2013 2014
                                               Tomáškovi
927 891 948 1053 1068 1150
885 864 866 882 872 890
Doč/Kři Dočkalovi Lud/Unz Vondr. Dočkalov Lud/Unz