Kolín chvíli centrem slávistického světa

05.10.2015 22:34

Alespoň na chvíli se dostal Kolín do centra zájmu všech slávistů. Po 31 letech zde hrála Slavia Praha přátelský zápas. V areálu FK Kolín se utkala se Slovanem Bratislava, historicky nejlepším klubem Slovenska, loňským účastníkem skupinové fáze Evropské ligy. Naopak Slavia prochází velkými změnami, velká tisková konference s nástinem nového vývoje ve Slavii pod vedením majitelů JUDr. Šimáněho a čínské CEFC naznačuje, že červenobílí by mohli mít roky pouhého přežití za sebou.

 

Čtvrtek 8.10.2015 jako konečný termín tohoto utkání byl hodně deštivý. Areál FK Kolín byl připraven, pár slávistů z našeho OP, co nemělo pracovní povinnosti a mohlo pomoci též. Návštěvníkům utkání byl výzvou pro focení již příjezd klubových autobusů Slovanu a Slavie. A 1120 prodaných vstupenek jistě domácí pořadatele potěšilo. Zastřešená tribuna plná, ochozy velmi dobře zaplněné.

Nás potěšilo, že velká část přicházejících byli slávisté z našeho regionu a že byl zájem o letáky Odboru přátel Slavie i časopisy Červenobílé listy, šály a náramky z fanshopu ProSlavisty.cz. Čiliže naše aktivita nebyla zbytečná a myslím, že jsme mnoha lidem udělali radost. Všem, kdo přiložili ruku k dílu velmi děkuji. Též jsme navázali některé nové kontakty a zviditelnili i naši odbočku v rámci Kolína.

Vážíme si též návštěvy delegace z Odboru přátel Slavie v Brandýse nad Orlicí. Z ostatních spřátelených odboček nakonec byli jediní, kdo našli čas a chuť se navzdory všem obecným nepříjemnostem za námi a za Slavií vydat. Rádi jsme je mezi námi viděli!

Průběh utkání (1:3) líčí pěkný článek René Volfa z Kolínského deníku - zde - . Sestava Slavie před našimi zraky tato: Řehák – Švec (75. Gilian), Latka (K), Bílek, Jablonský – Fryrych – Mikula (46. Veselý), Piták, Zmrhal, Bazal (67. Fotr) – Vukadinovič (67. Pelyak)

Autogramiáda po utkání proběhla ve volném prostoru od šaten k autobusu. Po dohodě s hráči Slavie nebyla oficiálně organizována.

V salónku VIP bezprostředně po zápase proběhla zhruba 30 minutová beseda s trenérem Dušinem Uhrinem. Porovnali jsme situaci v našemu fotbalovému klubu od jeho příchodu, mluvil o své vizi a cílech ve Slavii, o svém náhledu na současné mužstvo a eventuelní posílení, o organizačních změnách ve Slavii, o fanoušcích. Sdělení byla věcná, jasná a můžeme si jen zkratkovitě připomenout - že A tým překlenul zlé období, ale i v něm pracoval profesionálně. Se sportovní radou či komisí mají vytipované hráče, které budou sledovat a věří, že v zimě bude více prostoru uskutečnit některé přestupy. Základní jedenáctka je kvalitní, ale chybí adekvátní alternace, což je při snaze dosažení evropských pohárů nutnost. Dnešní absence reprezentantů (Škoda, Souček, Deli) a několika zraněných (Štohanzl, Kenia, Voltr) se musela projevit, vždyť tito hráči jsou základními kameny sestavy a nositeli kvality. Též chtěl vyzkoušet použitelnost hráčů širšího kádru na jiných místech. Aneb je to neustálá práce s mužstvem, hledání, zkoušení a snaha vylepšení. Přičemž lidsky i profesionálně je s hráči spokojen. Od nových změn a finančního zajištění v klubu si slibuje možnost cesty vzhůru. Včetně plánovaných fotbalových akademií či obnoveného profesionálního skautingu. Ohledně fanoušků je rád, že jsou dvanáctým hráčem a zářijové derby patřilo mezi velké zážitky. Probrali jsme i několik jmen, zdravotní problémy, horší i lepší zápasy.

Beseda s trenérem byla pro jeho časovou tíseň krátká, přesto bych řekl, že obsahově plně využitá. A trenéru Dušanu Uhrinovi ještě jednou děkujeme, že mezi nás přišel. Máme z něho moc dobrý pocit jako odborníka, člověka komunikativního, ve sdělení věcně výstižného. Přejeme mu plný zdar ve Slavii a těšíme se třeba na další a delší setkání. Účastníky besedy byli členové naší odbočky ale i další zájemci z řad slávistů, úhrnně něco kolem 30 lidí.

Během utkání jsme měli možnost promluvit též s Josefem Jinochem, sportovním ředitelem fotbalové Slavie, či Michalem Petroušem. Rádi jsme se pozdravili i třeba vyfotili se Stanislavem Vlčkem (loni u nás besedoval).

Za manažerské zprostředkování sportovního zážitku v podobě utkání Slavia - Slovan Bratislava přímo v Kolíně děkujeme ing. Bílkovi z místního FK! A všem zaměstnancům i nadšencům ze zdejšího klubu za vstřícnou spolupráci. Od vstupu do areálu, po hlasatele, obsluhu restaurace či poskytnuté prostory pro naše slávistické aktivity. Včetně salonku VIP ke zmíněné besedě, kde nám bylo poskytnuto výborné občerstvení - děkujeme panu Kocmanovi a jeho týmu!

 

Věříme, že fotbalové utkání bylo pěkným sportovním zážitkem pro všechny. Viděli jsme mnoho skvělých fotbalistů v obou týmech. Stejně tak věříme, že sešívané dresy v našem městě a regionu vybudí nový a větší zájem jednak o náš klub, jednak o aktivity zdejšího Odboru přátel Slavie.

Kolín byl slávistický, to je to nejkrásnější zjištění ze čtvrtka 8. října 2015.

 

Fotogalerie našeho člena Jana Mračka - zde -

Článek Kolínského deníku od Reného Volfa s fotogalerií - zde -

 

- zapsal mj, foto Jan Mraček -

-------------------------------------------------------------------------------------------

 

 

Přátelé Slavie a fotbalu,

ve čtvrtek 8.10. od 16 hod hraje na hřišti FK Kolín Slavia Praha proti Slovanu Bratislava přátelské utkání.

Vstupné je 60 Kč dospělý, 30 Kč slávistický permanentkář či držitel Fortuna karty.
Bude se prodávat omezený sortiment fanshopu Proslavisty.cz a bude stánek Odboru přátel Slavie.

Po zápase proběhne autogramiáda vybraných hráčů A týmu Slavie v salonku naproti restauraci.

A poté v prostoru VIP (omezena kapacita, přednostně v účasti vyhovíme členům Odboru přátel Slavie) - beseda s trenérem Dušanem Uhrinem (délka do 60min).

Pro kolínské slávisty a naši kolínskou odbočku je to samozřejmě svátek. Vždyť A tým Slavie hrál naposledy v Kolíně v léte 1984.

A budeme rádi, pokud u toho budete chtít být s námi.

Slávistické vlajky s sebou, ozdobíme si areál FK Kolín z blankytné modři k nejkrásnější barevné kombinaci červenobílé.

Vytvoříme naším hráčům přátelskou atmosféru a společně s nimi si to užijeme.

 

*** předzápasový článek od RNDr. Michala Dobiáše na oficiálním webu Odboru přátel Slavie - zde-

---------------------

Historický přehled zápasů týmu Slavie Praha v Kolíně:

1919 - AFK Kolín - Slavia 2:1, Pohár Středočeské župy

17.10.1962 - Lokomotiva (AFK) Kolín - Slavia 3:3, přátelsky

28.2.1968 - Jiskra Kolín (nynější FK) - Slavia 1:7, přátelsky

srpen 1984 - Kolín (AFK či FK nezjištěno)  - Slavia 0:1, přátelsky

Celkem se mužstvo Kolína (nejčastěji AFK Kolín) utkalo se Slavií Praha celkem 15x. Poprvé v roce 1910, naposledy v roce 2002 (Slavia - Mogul 2:3, přátelsky). Historický je rok 1911, kdy 2.5. Slavia porazila AFK ve finále Poháru dobročinnosti (Charity cup). V letech 1934-36 dvakrát AFK hostil Slavii k utkání profesionální ligy, pikantní je, že v posledním kole sezóny 34-35  AFK vítězstvím nad Spartou jednak sebe v lize zachránil, jednak tím "daroval" titul Slavii Praha.

Ze slavných fotbalových jmen Kolína, která eviduje historie Slavie, připomeňme: Václav Šubrt (1915-1919, účastník OH 1920!), ing Ladislav Hlaváček (reprezntant, člen Klubu ligových kanonýrů, v roce 1949 nejlepší střelec ligy), František Machůrka, Jaroslav Němec. Slavii i FK Kolín z posledních prošli např. Tomáš Frejlach, v poslední sezóně ve druholigovém FK Kolín hostoval Martin Hurka, členem kádru byl též Karel Kratochvíl (ve Slavii 48 zápasů).

Slovan Bratislava - Belasí, tradiční a asi nejslavnější slovenský klub, založen 1919, hned v tomto roce sehrál přátelské utkání se Slavií (1:9), pak už najdeme utkání prakticky každoročně, od roku 1935 jako profesionální tým účastnící se nejvyšší soutěže. 1949 první mistrovský titul, který dvakrát za sebou obhájili! A pak k tomu ještě pět dalších mistrovských titulů, naposledy v sezóně 1991-92. V roce 1969 zvítězili v Pohár vítězů pohárů (finále s FC Barcelona 3:2)! 16-násobný vítěz slovenské nejvyšší soutěže (naposledy 2013-14), 13 krát vítěz Slovenského poháru, 5x Československého (1974: Slavia - Slovan 1:0, 0:1 a 3:4 pen).

V předchozích letech byl trenérem Slovanu např. K. Jarolím (mistr 2010-11), v mužstvu P. Fořt a naposledy M. Dobrotka. Aktuálně ve Slovanu nikdo ze Slavie.  Za připomenutí ve spojistosti Slavia - Slovan jistě stojí jméno Ferdinanda Daučíka, kapitána Slavie při vítězném tažení STředoevropským pohárem 1938, později též trenér FC Barcelona.

Poslední mistrovské utkání sehrála Slavia se Slovanem v dubnu 1993 a zvítězila 3:0 (v poslední federální lize nakonec druhá za Spartou, Slovan třetí), v roce 1994 prohrála Slavia 2:4 v utkání Interpoháru, pak už jen 4 přátelská utkání, naposledy loni v červnu jako semifinále turnaje v Čelákovicích 1:1 a 1:2pen.


-mj-