Slavia - Sparta 1:0, aneb Derby je naše, slávisti derby je naše!!!

29.09.2012 19:13

Ve čtvrtek 13. září se mnozí členové odbočky sešli k tradičnímu čtvrtečnímu setkání v Obecním domě a diskutovali současný stav Slavie. Dva vyslanci navštívili premiéru unikátního "projektu" Univerzita Slavia, vyfasovali indexy a účastnili se diskuzně přednáškového večera na téma Derby je naše - aneb historie derby Slavia - Sparta. Za přítomnosti pánů S. Hraběte, P. Procházky, V. Zápotockého, K. Zusky, M. Dobiáše, J. Andrejkoviče a čtyř vyslánců našeho A týmu čas utíkal příliš rychle, aby se probralo vše z historie. 95 přítomných v závěru nadšeně aplaudovalo za vydařený sešívaný večer a zapělo chorál Derby je naše, slávisti derby je naše. 

V sobotu 29. záři se kolínský předvoj účastnil tradiční schůzky zástupců odboček. Diskutovaly se události v Odboru přátel od Valné hromady, vzpomnělo se na celostátní setkání v Plasích u Plzně. Dalšími tématy byl Slávistický poločas a Červenobílé listy, výzva zájemcům o pořadatelství příštího celostátního setkání i předvýzva, že příští VH FO - Odboru přátel bude volební. Těsně před utkáním se pak na půlhodinovou diskuzi zastavili pánové Z. Kusý a A. Řebíček. Diskuze byla vstřícná, v dobré náladě a předznamenala večerní úspěch.

Tím bylo 278. fotbalové derby Slavia - Sparta. Patnáct a půl tisíce diváků vytvořilo skvělou kulisu a za podpory silného kotle vedlo slávisty do odvážného boje. Naši hráči byli bojovní, rychlí, v defenzívě precizní a v útoku snaživě smělí. naráželi však na dobře organizovanou defenzívu soupeře. Navíc zprvu bylo utkání spíše opatrné z obou stran. Ve druhé půli ale Slavia prokázala srdíčko a touhu zvítězit. Rozhodl po chytře sehrané standardce po centru Hubáčka Martin Latka. Hlediště bouřilo a po zápase slavilo. Podivným koloritem jsou "dech i zrak" beroucí dýmovnice, nastavení 6 minut zůstalo pro mnohé diváky jen tušením děje a závěrečný hvizd úlevou. Extempore rudého běžce ani nekomentuji. Děkovačka byla nespoustaná a naplněná emocemi. Vidět nadšení všech hráčů nad to pak kapitána Karola Kisela a Martina Latky - to je elixír proudící naší krev a vlévající pocit, že se konečně dostáváme do nové éry. 

Přičemž si autor dovoluje závěrem s úsměvem podotknout, že to byl den výjimečný též tím, že prvně zřel na vlastní oči vítězství Slavie nad Spartou. Neuvěřitelné? Neuvěřitelné!!! Podobně úsměvná je vzpomínka, jak jsme se v naší kolínské minisestavě účastnili utkání Boleslav - Slavia 1:0 a po zápase se snažili Martina Vaniaka umluvit, aby stavěl do brány konečně Berkovce. Hleďme - Kamil Čontofalský jako by to slyšel a od té doby nepustil jediný gól - což je aktuálně úctyhodných 522 minut! No a naše Slavia stoupá konečně vzhůru, aktuálně k 5.místu a vidíme, že defenzíva pod trenérem Radou má smysl, řad a kvalitu! 

Závěrem sestava z derby, která si zaslouží zapsat do kronik: Čontofalský - Nitrianský, Latka, Hubáček, Juhar - Mičola, Petrák, Zmrhal (90. Jarolím), Tusjak - Kisel (90. Vlček) - Škoda (82. Cicman)

-mj-