Rovina u Kolína 2022

15.08.2022 20:01

 

Dvanáctý cyklovýjezd krajinou kolem Kolína jsme naplánovali na neděli 14. srpna. Což jsme dodrželi, ale jinak ne vše bylo podle plánu. Nejprve nám na brzké odpoledne odpovědní naplánovali ligové utkání Jablonec - Slavia. Původní itinerář trasy Honzy Mračka nám změnily aktuálně prováděné opravy na železničím koridoru Kolín - Velim a v jeho okolí. Honza sám pak odpadl aktuálním covidovým testem. A že počasí nebylo ta slunečné jak ještě ve čtvrtek předpovědi hlásily, to už nás vůbec nepřekvapilo. 

Ranně dopolední sraz u Zimního stadionu akceptovalo 13 cyklistů. Potěšila nás vstřícná obsluha restaurace, hned jsme zahnali první žízeň. Vyfotili jsme se u Medvědů. Tam se zaskvěl Jarda, prokázal přehled v krajině a ulovil potulnou běžkyni, takže dva medvědi a my všichni s nimi. Peloton jsme vedli Borkami ke Klavarům a na Hradištko, Velkým Osekem do Libice až k jejímu soutoku s Labem... Tam už nám držel místo Vláďa, který svou "silničku" netrápil terénem a na asfaltu ji zjevně také nešetřil. Během posilnění u grilu se k nám přidal Míra s dcerou, takže za Senici spolu s Vaškem trio reprezentantů. Brandýs také trio - Jarda, Vláďa a Mirek, tři byli také Rebelové z Havlíčkova Brodu pod vedením Dana. Nás z Kolína pak bylo šest - 2 Jirkové, Lukáš, Mirek, Tadeáš a autor textu.. 

A tihle všichni - o síle 15 slávistů - pak vyrazili na zteč Nymburských hradeb. Dobytí proběhlou tradiční formou společné fotky. Kdo tentokrát našel nadějnou fotografku nevím, tuším, že Míra ze Senice. Paní vypadala odhodlaně, nelekla se ani hlášky, že my všichni máme mobilní telefon a potřebujeme foto. Jen jsme museli připomenout instrukci, že tam musíme být my i hradby. Z těch fotek máme radost ještě teď. 

 

 

Radost jsme neměli ze shledání stavu baru U Elišky a tak jsme přejeli na druhou stranu Labe po nové krásné lávce, kde už se může i jezdit na kole.... V hospodě U Kocoura jsme probrali fotbal, Slavii, možná i trošku politiku či jiné důležité svétonázory.  

Následné rozdělení pelotonu nebylo důsledkem diskuzí, ale opravdu různých směrů dalšího cykloputování mnohých z nás. Brandýs vyrazil rychlým tempem k Zimnímu stadionu v Kolíně, aby stihli dobrý oběd i pěkný rychlý vlak k domovu, Seničtí zamířili k Poděbradům a své slavné klubovně, Jirka zamířil k Velimi,  zbylý tým Rebelů a Kolínských zamířil nejprve k zastávce u soutoku a poté k Zimnímu stadionu v Kolíně, kde vyměnili židle s Brandýskými. Provedli jsme tzv. dojezdnou. 

S odborným dohledem nad průběhem utkání Jablonec - Slavia 2:3. 

Ten výsledek nás potěšil. Stejně jako celý poklidný cyklovýlet se skvělými slávisty. Až 85 kilometrů v nohách jsme cítili možná ještě v dalších dnech. Příjemná vzpomínka snad přetrvá mnohem déle. 

- zapsal michael janáček -