Potkali se u Kolína, aneb Slávistické bowlení 2009

22.07.2009 00:39

 4.dubna 2009 se uskutečnil 3. ročník bowlingového týmového turnaje slávistů pod názvem Potkali se u Kolína aneb Slávistické bowlení. Pořádal jej OP Slavie v Kolíně, účastnily se tradičně týmy OP Slavie z Brandýsa nad Orlicí a České Třebové, OPS Kolín, dále letos OP Slavie z Rožďalovic a Veleně. První tři jmenované odbočky postavily po dvou týmech.

Loňský suverénní vítěz - tým OPS z Rokycan se nakonec ze soutěže odhlásil. Co je smutnější, někde tam v těch krajích uvízla svým způsobem stylová putovní trofej. Nahrazena tak musela být snad méně osobitým, ale o to reprezentativnějším blyštivým pohárem. 

Vlastně jsme se sešli do roka bez dne. Loni 5. dubna, nyní 4. dubna. Sobota jako sobota. Tehdy i dnes finále play off Slavia - K. Vary. Loni, předloni i dnes - nádherné slunečné počasí, kdy po dlouhé zimě vejít do haly a jít hrát bowling je snad až neodpustitelným provivněním proti takové přízni počasí...

Z prvních dojmů to bylo jistě vydařené odpoledne a podvečer, kde výkony bowlařů byly jen částečně důležité, atmosféru podkreslil vítězný výkon našich hokejistů ve finále play off extraligy proti K. Varům a též společné posezení po turnaji a společné foto téměř všech účastníků. 

Bowlingový turnaj byl ale přeci jen to hlavní. Průběh byl bezproblémový, soustředění jednotlivých týmů na hru vynikající, jen chvílemi odtahoval pozornost hokej na obrazovkách. Nezaujatý pozorovatel by asi postřehl, že o něco kvalitnější bowling se hrál na drahách pravé strany herny, ale na té druhé straně se zase čile sledoval ten hokej a dobře hecovalo mezi sebou, ač vlastně do té doby neznámými slávisty.

Jistě k ocenění byl i nápad, že se sejdeme o něco dříve a podiskutujeme o Slavii. Což se asi moc nepovedlo, ale přišla přesně varianta "B", která visela ve vzduchu - mohli jsme začit hrát náš turnaj dřív. Protože bowlingová liga, která nás vytlačila z původně zamýšleného poledního času, skončila mnohem dříve, než bylo avizováno. Při slávistické dochvilnosti tak nebyl problém již po čtvrté hodině spustit turnaj a o to víc si posléze užít hokej promítaný ve velkém formátu na stěnu Pizzerie.

Možná někomu nakonec udělal větší radost ten hokej. Slavia vyhrála 5:1 a byl koncert je sledovat. Poučné bylo ale sledovat i mnohé hráče na bowlingové dráze. V jejich podání totiž bowling vypadá jako nesmírně jednoduchá hra, kde je vše jisté a jasné. Platí to zejména o některých. A ti pak, po dlouhém sčítání a vyhodnocování, byli odměněni. A co je logické, jsou to hráči předních týmů. Po loňské zkušenosti se s ničím neexperimentovalo a raději byla utvořena turnajová komise, která zajistila hladký průběh ryze matematické fázi akce.

Kdo tedy hrál a vyhrál? Pišme rovnou pořadí: 1. Brandýs "A" - 1951 bodů, 2. Brandýs "B"- 1619 bodů, 3. Č. Třebová "II" - 1587 bodů, 4. Č. Třebová "I" - 1228 bodů, 5. slávisti z Kolína - 1208 bodů, 6. OPS Kolín - 1175 bodů, 7. OPS Veleň - 1069 bodů, 8. OPS Rožďalovice - 1033 bodů. A přiznejme, že kdyby bylo více drah než osm, i týmy Veleně a Rožďalovic by zasloužily dráhy na víc. V takových četných sestavách se účastnily.
Putovní trofej a vítězný "slaný" dort tedy po roční odmlce může mířit do Brandýsa, tradiční Pamětní listy na akci byly rozdány všem.

Vyhlášeny byly četné individuální ceny, mj nejvyšší nához dne Jardy Beneše z Brandýsa "A" o hodnotě 196 bodů s oceněním slivovicí Karlův Dvůr (s fotkou jistého Karla - Jarolíma). K podkreslení - Jarda měl z pěti nejvyšších náhozů na svědomí tři. Další ocenění pak byli P. Tomášek, F. Ludvík a přátelé P. Tomčišin a M. Formánek. Předány ceny mistra "striku" J. Benešovi, mistra "sparu" F. Ludvíkovi, mistra "splitu" J. Vondrkovi.

Za nejvyšší nához mezi ženami vybírala odměnu R. Bobková. Ze statistik by se dalo jistě vybrat mnohem víc - např nejvyšší průměr a tedy hráč dne byl J. Beneš (181,8), skokan dne (rozdíl mezi nejvyšším a nejnižším výkonem) P. Tomčišin (173 -91) z Veleně, nejvyrovnanější výkony předvedl kolínský V. Smetana (diference nejlepší nejhorší 7 bodů). Což by asi k statistické části mohlo stačit, koneckonců, detaily zpracoval a zúčastněným posléze rozeslal Jarda Beneš z Brandýsa n.O. a najdeme je pod odkazem níže.

Následné posezení bylo spíše již neformální. Odráželo dobrou náladu a spokojenost všech. Probrali jsme trochu Slavii, trochu akce našich odboček a možnou vzájemnou podporu. Která se zrovna v našich případech odvíjí od možnosti mailové a webovské komunikace. Rožďalovičti zvali na čarodějnice a prezentovali se krásným kalendáříkem na rok 2009 se všemi svými akcemi. Velenští též plánují čarodějnice. My v Kolíně vyhlížíme eventuelní fotbalový titul a zkusíme opět uspořádat výjezd lodí Kolinea po Labi, tentokrát ne jen jako soukromou akci, ale v rámci celého kolínského OPS. A všichni už zvolna směřujeme zraky k červnu a celostátnímu setkání v Zákupech.

Za podporu ve smyslu sponzoringu akce děkujeme tímto: SK Slavii Praha - fotbal a.s. (jmenovitě pak Ondřeji Zlámalovi a Ivě Česnekové), Městskému úřadu v Kolíně, Marcele Lucové a přiznejme též uznání za provedení dortu pro vítězný tým Daniele Janáčkové.

Samozřejmě díky za skvělou atmosféru všem účastníkům - týmovému pojetí při bowlingu i fandění v hokeji - Roždalovickým, Veleňským, Brandýským a Třebovským, skoro domácím Kolínským. Je to moc krásné tolik správných slávistů pohromadě, v dobrém rozpoložení, vstřícní, diskutující, naslouchající.

Fotografie jako dokumenty z akce -v naší fotogalerii zde, nebo na Picasawebu, tu  hledejte zde  

Díky za spolupráci, díky za výkony, díky za atmosféru.
Škoda, že takové chvíle jsou krátké a prchavé.
Tak už se těším(e) zase za rok...!

Michael Janáček, slaviaman

Další články zde:
- oficiální výsledky - zpracoval Jaroslav Beneš
- zápis pro slaviablog.com
- zápis na webu OPS Brandýs n. Orlicí
- zápis na webu OPS Veleň