Ohlédnutí za rokem 2009 slávistické odbočky v Kolíně

24.01.2010 13:56

 S lehkým odstupem si zhodnoťme a připomeňme, jak běžel rok 2009 pro nás slávisty v Kolíně. Jak vypadala činnost naší odbočky.

Základem života naší odbočky jsou pravidelná čtrnáctidenní setkání.  Vždy při nich diskutujeme dění v našem klubu. Řeší se fotbal i hokej, neformálně, volnou diskuzí. Samozřejmě se daří probrat i mnohá další témata a diskuze jsou to mnohdy velmi živé, časově až k blížící se půlnoci. Probíráme při nich i nové akce, které se podařilo zorganizovat. Účast na těchto pravidelných setkáních je různá. Statistiku si nevedeme, ale v rozmezí od šesti do dvaceti se určitě vyskytujeme. A přes deset nás bývá téměř vždy. Zajímavé je, že počet účastníků není odvislý od momentální formy a výkonů naší Slavie.

Určitá volnost není jen znakem našich pravidelných setkávání, ale i výjezdů na fotbal či hokej. Návštěvnost fotbalových utkání může kolísat od pěti po třeba i patnáct lidí, možná nás na oslavě titulu s Libercem v Edenu bylo ještě více. Když člověk obejde celý stadion dokola, potká na každé z tribun nějakého Kolíňáka. Jezdíme v partách auty, jezdíme vlakem. A pak to vše probereme ve zmíněný čtvrtek.

Toto je dlouholetý standard a základ. Daří se nám k němu však budovat i nadstavbu. Od roku 2007 zveme ostatní odbočky k bowlingovému klání do Kutné Hory - turnaj se jmenuje Potkali se u Kolína, aneb Slávistické bowlení a byl opakovaně prezentován i v Červenobílých listech, periodiku FO-OP Slavie.

V roce 2009 se toho podařilo ale mnohem víc.

V lednu jsme uvedli do provozu webovou prezentaci naší odbočky. Aby se o nás vědělo, aby měli šanci se k nám připojit mnozí další kolínští, kteří třeba ani o slávistické odbočce ve svém městě nevědí. Z tohoto hlediska se zázrak nekonal. Na druhou stranu se ale touto prezentací, kterou jsme pak od července svěřili do systémového zpracování Webnode, jistě řadíme do špičky slávistických odboček. Návštěvnost webu od zmíněného července kolísá od třiceti návštěv týdně až třeba po rekordních 100 v době letní cykloakce. A statistika webu zatím ukazuje trvale vzestupnou tendenci.

Leden byl významný i Slávistickým bálem. Kolín na něm měl své spokojené vyslance. 

V březnu byla Volební valná hromada FO-OP. Členství ve výboru OP Slavie obhájil ing V. Smetana a do kontrolní komise se dostal MUDr M. Janáček. Tedy dva reprezentanti v nejužším vedení FO-OP.

Týden na to, 4.4. jsme pořádali třetí ročník bowlingového Potkali se u Kolína, aneb Slávistické bowlení. Účastnilo se osm týmů, zvítězila odbočka Brandýsa n.O. Prvně jsme mezi námi přivítali přátele z Veleně a Rožďalovic. Tedy již tradiční a respektovaná akce, kterou dále rozvíjíme.

V květnu jsme si vychutnali mistrovský titul - na utkání na Žižkově, kde se rozhodlo, jsme byli z Kolína přímo čtyři. Na slavnostním předání nás bylo snad patnáct.

Mistrovský titul jsme pak dooslavili spolu s rodinami plavbou na lodi Kolinea. Myslím, že v dobrém na to vzpomínáme doteď. Někdy není jednoduché se jen tak spontánně sejít a vyrazit si za zážitkem. Nám se to povedlo.

Dvěma členy jsme byli zastoupeni na Celostátním setkání slávistů v Zákupech. Na reprezentaci v podobě fotbalového mužstva nemáme pomyšlení. Přesto je to zážitek sejít se s tolika slávisty, podebatovat, podívat se na fotbal, podívat se do jiného kraje. Vždyť jde o největší akci celého Odboru přátel Slavie.

V červenci jsme v počtu desíti využili nabídky slávistických přátel z Brandýsa a spolu s nimi vyrazili prohlédnout si zázemí stadionu v Edenu.  Mnozí, co nebyli, prý litují. My ne, bylo to povedené, včetně debaty s Ondřejem Zlámalem a následným přípravným utkáním Slavia - Kladno 4:0.

Týden na to jsme se ještě opět ve dvou spoluúčastnili výjezdu do Maikolandu. Měla tam akci odbočka z Hradišťka a my využili jejich nabídky. Jan Maik má nádherně červenobílé království.

Na 8.8. jsme připravili cykloakci Rovina u Kolína. Bylo to prvně, bylo nás osmnáct a v nádherném slunečném počasí jsme si užili cyklostezku až do Poděbrad a Nymburka. Zapomněli jsme tak na hrůzné vyřazení od Tiraspolu a utužili vztahy s Brandýsem a Velení.

V září jsme zamýšleli podpořit cykloakci slávistů z Brandýsa, ale osud zavelel jinak. Je to výzva pro příště. Pět členů se však sešlo na premiéře Slavie v Evropské lize v Janově.

Na počátku října, v poslední opravdu krásný podzimní víkend, jsme zkusili tenisový turnaj čtyřher Kolinea Cup. Čtyři páry a dobrá atmosféra. Jinak trochu organizační rozpaky z finálního nezájmu. Odhodlání pro tuto krásnou hru a vnější podpora k pokračování však velí, že bude i nějaké příště.

Náladu jsme si spravili 12.12 při bowlingu - Slávistické kuželce. Též nová akce. Turnaj smíšených párů. Zájem byl nečekaně velký, takže nakonec plná kapacita 24 dvojic. Skvěla atmosféra a celkově velmi příznivé ohlasy.

A tím nám akce mistrovského slávistického roku 2009 skončily. 

Přičemž nemohu nevzpomenout, že naše odbočka měla jednoho svého vyslance na utkání kvalifikace Evropské igy CZ Bělehrad - Slavie, o utkání FC Janov - Slavia jsem psal výše, čtyři zástupci navštívili v říjnu Madrid a Valencii, kde pak remízové vystoupení Slavie. V prosinci do Lille vyrazili dva naši členové.

 

Když to shrnu: k tradici čtvrtečních schůzek a výjezdů na fotbal a hokej (v Praze i "venku"), k již zavedenému bowlingovému turnaji Potkali se u Kolína, se nám nyní podařilo připojit několik spontánních a povedených akcí. Ty se mohou opakovat a také nemusí (plavba lodí, prohlídka stadionu, návštěva Maikolandu).

Ještě více si však cením, že jsme v Kolíně našli další volný prostor našich aktivit - fungují nám webové stránky, dáváme o sobě vědět na centrálním webu www.fo-slavia.cz, kalendář našich akcí byl a snad dlouhodobě bude bohatší o srpnovou cykloakci Rovina u Kolína, prosincový bowling smíšených párů Slávistická kuželka. Bude-li zájem, jistě zopakujeme tenisový Kolinea Cup.

Ta rozmanitost a četnost akcí za rok 2009, když tak bilancuji, je nádherná. Podle kalendáře akcí na našem webu počítám deset jedenáct větších akcí, k tomu odhadem 23-25 fotbalových utkání v Edenu za rok (a to jsou mezi námi mnozí, kteří vyjíždí i za Slavií "ven"). Když uvážím, že těch čtvrtků, kdy jsme se sešli v "katoláku" bylo během roku 2009 určitě víc než dvacet - pak mám jeden pocit: kolínská odbočka je aktivní, živá a je o ní vědět. Každý si v ní může najít své místo - v diskuzi u piva, výjezdem na fotbal, přímou sportovní aktivitou.

Ze svého pohledu (zde to stále ponechám raději v rovině osobního názoru) nepodléhám ale falešné spokojenosti. Vidím rezervy v možnosti lokální prezentace přímo v Kolíně a event dalšího početního růstu naší odbočky. Nikoli však za  každou cenu. I práce s téměř šedesáti členy má svou náročnost.
Je výzvou další rozvíjení vzájemnosti s dalšími odbočkami - Brandýsem n. Orlicí, Velení, Rožďalovicemi i vzdálené Č. Třebové. Víme o blízké odbočce v Běrunicích, ale vzájemný kontakt se zatím nedaří.
Navíc je zde otázka jistého vakua přímo v našem regionu - Poděbradska, Nymburska, Kutnohorska či Čáslavska. Tipování šance pomoci v založení dalších odboček a vzájemné podpory v těchto lokalitách, vždyť se na stadionu potkáváme a mnohdy osobně známe. A kolikrát ostatní limituje jen nevědomí možnosti takové organizace  jako je Odbor přátel Slavie.
Tedy možnosti dalšího rozvoje jsou zřejmé a jejich reálnou naplnitelnost ukáže čas.

Skončený rok 2009 ale přímo mezi námi slávisty z Kolína, z naší odbočky - hodnotím velmi pozitivně. A je pro nás vynikající motivací k další činnosti.

Michael Janáček