O perníkový Eden, 5. ročník

06.02.2016 22:05

Na sobotu 6. února 2016 pro nás Jaroslav Dostál připravil bowlingový turnaj jednotlivců zvaný O perníkový Eden. Jednalo se o dohrávku neuskutečného turnaje, který jinak v říjnu vždy konkuroval Velké pardubické či Zlaté přilbě. Nehrálo se ani o perníkový Eden, nejlepší si odvážejí trofeje a plakety, slávistické perníčky pro každého jsou však tradiční ozdobou turnaje.

 

Pardubická osmnáctidráha Bowlingzone přivítala účastníky z OP Žatecko, SKS Veleň, OP Rebelové Havlíčkův Brod, OP Kolín, OP Slavie v Brandýse nad Orlicí a OP Česká Třebová, domácí účastníky. Odborně pak dohlíželí Michal Dobiáš a Mirek Henžlík - člen kolínské odbočky, který žije v Pardubicích.

 

Samotný turnaj se odehrál na deseti drahách, každý hráč odehrál pět her s notapy 8-9-10-10-10. Byli mezi námi tradiční favorité, kteří umění bowlingové koule ovládají zřejmě s větší grácií či umějí lépe načasovat formu. Každopádně své pozice obhájili.

 

Petr Tomášek vítězstvím hodnoty 1002 bodů a tedy průměrem těsně nad 200 bodů na hru. Finišoval náhozem 204 bodů, čímž sestřelil ke stříbru v tu chvíli nejlepšího hráče Jardu Dočkala. Tomu tak nepomohla ani unikátní 290-ka v notapu 8, čiliže nejvyšší nához dne.  K třetí pozici dovedli skvělé notapy 8-9 Frantu Ludvíka (mimochodem z vítězné dvojice Slávistické kuželky 2015), po kterých dokonce vedl. Čtvrtý byl Jakub Rázek z OP Žatecko, od začátku se držel v popředí pořadí a notap 9 zvládl za 241 bodů. Bavíme se o hodnotách celkového součtu 900 bodů a více. Pátá byla nejlepší žena Dana Tomášková s 834 body, měla nejvyšší nához mezi ženami 239 bodů v notap 8.   

Skvělě začal i skončil turnaj Petr Tomčišin 208 a 176 body, hry mezitím jej připravili o umístění elitní. My všichni další už jsme pak střídali světlé okamžiky s pocity nedorozumění mezi námi, dráhou, koulí a kuželkami. A pořadí zvíte sami.

Jako vsuvka - notap 8 (čiliže strike za 8 a více shozených kuželek) zvládlo s 200 a více body osm hráčů, notap 9 za 200 a více bodů hráči dva.

Pokud píši tento text pro web OP Kolín, pak zmíním svůj výkon jako jediný reprezentant mezi dospělými: notapy 8-9 navrhuji pro příště zrušit. Vedly jen k naprostému pocitu deprivace. Po „osmičkovému“ jsem byl předposlední, po „devítkovém“ třetí od konce. Jestli jsem po tom já pochopil, jak se hraje bowling, koule pochopila, co po ní chci, nebo se někde někdo nějak smiloval – nevím. Každopádně poslední tři kola, mj 174 a 159 bodů,  mě vynesla k neuvěřitelnému 12. místu.  Poslední tři hody jako tři striky mi hodně zvedly náladu. Když propočítávám tabulku, tak poslední tři kola jsem hrál se stejným bodovým ziskem jako stříbrný Jarda Dočkal, lépe to zahrál už jen Petr Tomášek. A to už jsou nějací páni hráči!!!

 

Kolín měl zastoupení i mezi dvěma hráči v dětské kategorii. V ní byl lepší celkovým součtem Vítek Tomčišin, Tadeáš Janáček měl pro změnu vyšší jednotlivý nához a to 142 bodů. Pro oba měl ředitel turnaje pěkné ceny.

 

Stejně jako pro vítěze a všechny na bedně či kolem ní. A také pro nás další. Artikl všeho druhu a odměna pro každého a na vícekrát. Však posuďte na fotkách.

 

Bylo to moc vydařené setkání s bowlingem, pohodou, slávisty. Jardo, děkujeme Ti za organizaci. A těšíme se na příště. Mezitím, ať Slavie hraje, jak nejlíp umí a vrátí nám radost z fotbalu.

 

-  Zapsal a foto Michael Janáček -