Kolinea Cup 2013 pro Josefa Bobka a Adama Javůrka

29.09.2013 21:47

5. ročník tenisového turnaje čtyřher se odehrál v sobotu 21. září pod širým nebem areálu LTC Kolín. Zájem o tenis mělo 8 dvojic. Tato lokace byla pro náš turnaj premiérová. Kdyby Vašek Smetana na poslední chvíli nepřišel o parťáka, a nepřišla ještě jedna odhláška na poslední chvíli, mohla být i historicky nejvyší účast. Turnaj měl i své slavné jméno - zahráli jsme si s Jiřím Novákem. 

Vlastně mnoho hráčů hrálo na našem turnaji prvně. Jiří Novák vedl výpravu z Havlíčkova Brodu (a zabloudili jen na poslední křižovatce), silná byla účast z Kutné Hory, včetně smíšené dvojičky Mirovských. Dvě vysoce favorizované dvojice z Kolína. A protože se nemohli účastnit přátelé Král a Bartoň z Brandýsa, tak autor těchto řádků je vlastně jediným pamětníkem všech těch předchozích turnajů. S loňským intermezzem v Ústí nad Orlicí.

Po prezenci a rozlosování do skupin se šlo rovnou na věc. Noční déšť skvěle připravená antuka dávno pohltila a nám se hrálo skvěle. Samozřejmě, někdo měl lepší raketu, výplet, jiný poslušnější míče, někteří dokonce i šikovnou ruku a strategicky vytříbenou mysl. V celkovém součtu asi podle toho dopadly boje ve skupinách. 

Skupinu A ovládly favorizované dvojice Javůrek, Bobek a za nimi vítězové dvou ročníku Gygal s Růžičkou. Skvěle si vedla i smíšená dvojice Mirovských, která zvládla závěr setu s dvojicí Janáček, Vaněk. 

Skupina B gradovala vítězným utkáním Ulce a Polešáka proti Bohuňkovi s Kačerovským. Čímžto se rozhodlo o složení semifinálových dvojic. Třebovští, resp Řetovští tradiční účastníci Dočkal s Provazníkem pak porazili Nováka s Hermannem.

Vždy dvě horší dvojice ze skupin mezi sebou ještě hrály o 5.-8. místo a protože už to byly poměrně kvalitou srovnatelné boje, někteří evidentně pookřáli a začali hrát s takovou jiskrou a zaujetím, jak jsme zvyklí.

V bojích o finále je toto samozřejmostí. Ale výsledky byly nečekané. Souboj Kolín vs Kutná Hora dopadl pomyslnou plichtou. Za Kolín Bobek s Javůrkem naprosto vyprášili Bohuňka s Kačerovským 6:0. Za Kutnou Horu pak Růžička s Gygalem nečekaně snadno smetli favorizované Ulce s Polešákem 6:2.

Aniž by nás nějak tlačil čas, vyvrcholení turnaje končilo v kvapíkovém tempu: bronz patří jednoznačně Ulcovi s Polešákem za výhru 6:1 nad Bohuňkem s Kačerovským. 

A vyvrcholení celého turnaje - finále Bobek, Javůrek - Růžička, Gygal odehráli famózně prvně jmenovaní, neboť 6:1 jinou interpretaci nedovoluje. Možná pomohla bojovnost a razance Pepy, možná komplexní tenisová bravura Adama. A definitivu nečekaného rozdílu dalo odění sešívaných dresů. Bylo by nemístným eufemismem zmínit, že jím jistě z nebe pršelo štěstí, protože ta průtrž, která se snesla z nebe, byla prakticky neprůhledná. Ale co víc, nikoho neodradila sejít z kurtu do zázemí. Obdivuhodné.

Když mluvíme o zázemí - to bylo díky správci Jiřímu Cidlinskému v LTC Kolín skvělé, děkujeme za ně. Hladem ani žízní jsme netrpěli, becherovka voní ještě teď, a sekaná či utopenci jednoduše šmakovali.

A to jsme po turnaji šli vyhlásit výsledky a předat ceny do restaurace na Zimním stadionu, kde jsme mnozí v diskuzích a zábavě setrvali až do setmění... 

Výsledky:

Skupina A: Bobek, Javůrek:  Moravští 6:4, Růžička, Gygal 6:3, Janáček, Vaněk 6:0

Růžička, Gygal: Moravští 6:3, Janáček, Vaněk 6:1

Moravští - Janáček, Vaněk 6:3

 

Skupina B: Ulc, Polešák: Bohuněk, Kačerovský 6:4, Provazník, Dočkal 6:3, Novák, Hermann 6:0

Bohuněk, Kačerovský:  Provazník, Dočkal 6:3, Novák, Hermann 6:0

Provazník, Dočkal - Novák, Hermann 6:3.

 

Boje o 5.-8. místo: Moravští (5.) - Novák, Hermann (8.) 6:2, Provazník, Dočkal (7.) 6:3.

Janáček, Vaněk (6.) - Provazník, Dočkal 6:3, Novák, Hermann 6:1.

 

Semifinále: Bobek, Javůrek - Bohuněk, Kačerovský 6:0, Růžička, Gygal - Ulc, Polešák 6:2. 

O 3. místo Ulc, Polešák - Bohuněk, Kačerovský 6:1

Finále: Bobek, Javůrek - Růžička, Gygal 6:1

 

- zapsal mj, fotky mj, Bobkovi -