Kolinea Cup 2009

03.10.2009 22:34

Navzdory četným strázním hlavně z pohledu finálního nezájmu o turnaj, přeci jen proběhl první ročník zamýšleného tenisového turnaje ve čtyřhrách - Kolinea Cup.

Původní termín 31. května z důvodů velké nepřízně počasí padl. Přišli jsme tak o kulisu tehdejší euforie mistrovských oslav.

Sedm tenisových bojovníků, osmý se nám zrovna někde zaběhl... :-)

Nyní, v sobotu 3. října už počasí vyšlo naprosto dokonale. Oproti skeptické předpovědi o zataženu až oblačnu bylo nádherné slunečné počasí. Jen podzimní vítr občas pozlobil. A celým dnem se nesla diskuze o slávistickém debaklu ve čtvrtečním zápase Evropské ligy UEFA s Lille (1:5).

Prostředí firmy Halko s.r.o. v Nové Vsi u Kolína splnilo radost hrát. Příjemný personál i ceny za kurt. Určitě dobrá volba.

A tak se sešly nejprve tři dvojice odvážlivců - brandýští L. Bartoň a Z.Král, starokolínští neslávisté Synek a Balaš (zvaní Opičáci UK), moje maličkost s parťákem R. Sedláčkem (zvaní pracovně Mixáci). Když dorazili i přátelé V. Smetana a J. Jareš z kolínského OP a briskně se dohodli na spojení sil do turnaje, mohla začít krásná hra pro čtyři deblové dvojice.
V průběhu nás pak přišli povzbudit přátelé Fukal a Drahota, takže nás bylo v partě celkem deset.

Byl k vidění poctivý tenis dle umění každého z nás. Někdy výměny pohlednější, jindy méně. Nejdůležitější ale bylo, kolik z nich bylo vítězných pro koho.

Hráli jsme každý s každým na jeden klasický set s event tie-breakem. Výsledky jsou níže. Po dvou odehraných dvoj-utkáních tak bylo jasné, že dvojice Opičáci UK a Mixáci hrají finále a hráli tak na dva sety. Brandýští a Kolínští slávisté si to pak rozdali o třetí místo.V interesanci klání jistě nutno zmínit zajímavý boj Mixáků a Kolíňáků, kdy druzí jmenovaní vedli již 5:3, aby nakonec odešli poraženi 5:7. Set trval jednu hodinu a přinesl neuvěřitelné výměny, kdy kolikrát rozhodovaly milimetry, prasátka a prostě štěstíčko.

Finále přineslo v rámci dne nejkvalitnější tenis s mnoha bojovnými výměnami, unikátními servisy a různými finesami. Opičáci v důležitých chvílích prokázali přesnější ruku a větší jistotu "na míči", takže koncovky obou setů zvládli lépe. Bylo to jinak vyrovnané utkání.

Jako lvi bojovali i Brandýští a nenechte se mýlit výsledným skóre. Zasloužili by si bodů mnohem více, jenže vždy v důležitý čas neposedný míček zaspekuloval proti nim.

Vítězný pár - Opičáci UK - přátelé Balaš, SynekPosezení proběhlo v místní krásné restuaraci. Nálada byla vynikající, diskutovalo se o všem. Po vypsání diplomů proběhlo předání cen, kdy poslední byli oceněni za kyselé plody umístění sklenicí nakládaných (kyselých) okurek. Třetí obdrželi lahvičku červeného vína, stříbrní lahvičku Becherovky a vítězný tým vedle putovní trofeje Kolinea Cup do ročního držení též malý sladký dort.

Vrcholem jistě byl následující oběd, kdy kuchař zaslouží absolutorium a možná se olizujeme po roastbeefech či těstovinách se špenátem a kuřecím masem ještě teď. Až po druhé hodině odpolední jsme vyhodnotili čas jako nutný k rozchodu do domovů.

Z mého pohledu to byl moc povedený den, kdy jsme si zahráli tenis - sport, který nás baví, dobře a přátelsky jsme všichni podiskutovali. Chutně se najedli, pivem to zapili. A padly i návrhy, že se tato akce musí příští rok zopakovat.

 

 

***  Výsledky Kolinea Cup 2009 ***

                                2.         3.       4.

1. Opičáci UK      7:5,6:3   *  6:2  *  6:1
2. Mixáci                            *  7:5  *  6:0
3. OPS Kolín                                  *  6:0
4. OPS Brandýs

 

* * * Několik fotografií ve Fotogalerii

 

* K eventuelnímu zopakování akce připojím svou doušku (jako jakýsi samozvaný prezident a organizátor turnaje), že si to ještě řádně v čase rozmyslím.

Je zde jistě pohled, že premiéra se nakonec vydařila. Byly "jen" čtyři dvojice, ale mohlo být i hůř. Proto smekám klobouk a uctivě děkuji všem zúčastněným! Zaslouží si to. Nezůstali sedět doma, nevyrazili na zahrádku či s kamarádem na pivko. Vzali tento turnaj jako svou prioritu. Jsem vděčný kamarádům, co si přijeli zahrát z Brandýsa, svému parťákovi z Olomouce, jsem rád za nové kamarády ze Starého Kolína. A upřímně oceňuji přátelé Smetanu a Jareše, kteří "naslepo" bez partnera vyrazili omrknout situaci a nebáli se vzít raketu do ruky. (Mno aby ne, jak jsem již psal, šlo jim to narámně a jen smůlou velkou nebyli druzí.) V boji je neodradila ani zdravotní indispozice přítele Smetany.

Toto a samotný pohodový a nesmírně přátelský průběh dne mě motivují pro nějaké příště.

Druhá strana je ta, že chápu včasná odmítnutí výzev k účasti. Pokud se ale někdo nechá přemlouvat tři týdny, po celou dobu slibuje účast, aby v pátek odpoledne či večer před turnajem po mé urgenci potvrzení účasti řekl "sorry, nějak se mi to nehodí, ale příště mi určitě zase řekni...", pak jsem člověkem zlobným a přemýšlím o smyslu své aktivity. Zvlášť, když takto učinily dvě dvojice z Kolína, jedna z Kutné Hory. 

Přičemž ani tak nejde o mě a můj pocit. Ale o to, že aby se mohlo hrát, musí někdo svým jménem ručit za rezervaci kurtu, musí propočítat čas. Jde o firmu Halko, která kvůli našemu turnaji odsunula výstavbu haly k zimnímu provozu na kurtech. Která si přála garantovat využití obou kurtů a tedy zisk. Tady se nedá večer před ´dnem D´ říct jen "sorry, my jsme si to rozmysleli, hrát se nám nechce."

Propagace byla vedena též na www.slaviablog.com a www.fo-slavia.cz. Odezva žádná (vyjma slávistů z Veleně, ti zprvu zvažovali účast). Což mě po zkušenostech s bowlingem i cykloakcí nepřekvapuje. Více dělat z mé strany nelze a mrzí mě, že i tato akce je pro obecné slávisty podprahová.

 O to víc ještě jednou oceňuji všechny účastníky turnaje Kolinea Cup a děkuji jim, že mi dokonale vyspravili páteční depres. Pro ně (když budou mít zájem) klidně ten turnaj zkusím naplánovat přští rok znovu.

 

 

Tolik Kolinea Cup 2009 - tenisový turnaj čtyřher. Proběhl, vydařil se. Díky všem.

A naší fotbalové Slavii lepší zítřky....

 M. Janáček, slaviaman