Kardašova Řečice - 18. setkání slávistů

12.07.2018 19:47

Ve dnech 5.- 6. července 2018 se konalo osmnácté celostátní setkání slávistů Odboru přátel, tentokráte je pořádala odbočka v Kardašově Řečici. 

Oficiální zápis k akci je na webu OP Slavie - zde -

My, kolínští, vyrazili v několika partách. Ve sváteční středu vyrazil předvoj autem Aleše Poklopa, přisedla moje maličkost a Petra Ryšávková, Jirka Ryšávka. Stihli jsme větší část Univerzity Slavia o prezidentovi Benešovi a Slavii, konala se v Pluhově Ždáru. Já zůstal v debatách o Slavii u dobrého piva, nocování bylo luxusní. Zmíněná trojice měla zajištěné ubytování v Řečici y byli nadšeni. 

 

Ve čtvrtek k turnaji dojely tři party od Kolína, jedna od Havlíčkova Brodu. Celostátání setkání a jeho fotbalový turnaj byl slavnostně zahájen na místním upraveném hřišiti. Základní část turnaje a gastronomické zázemí bylo hned vedle hlavního hřiště. Slavnostním semifinálovým a finálovým bojům jsme na hlavním hřišti už jen přihlíželi. 

Tým Kolín - Havlíčkův Brod, čiliže K.H.B., bojoval spojenými silami takto potřetí za sebou. Máme vlaječky, máme dresy. Skupina byla složitá, s Areou 1:3, s černými koni turnaje Jičínem 1:6, Milevskem 0:5. Boj útěchy s jičínským béčkem pak rozhodly s náš neprospěch penalty. Celkově 27. místo. Zklamání? Určitě ne. Díky všem zúčastněným za chuť si zahrát a být u toho. Samozřejmě je otázkou, zda neudělat jiný systém turnaje, nezohlednit i skupiny nadšenců, kteří sami dopředu tuší, že jejich síly jsou jinde. Ale chtějí být mezi slávisty a zahrát si. 

Letos prvně ale ukázal svou sílu opravdový Kolín. Kapitán Jirka Ryšávka, brankář Petr Malý, pak jeho brácha Honza, zmíněný Aleš, Lukáš Kahoun, Martin Jansta ml., Adam Brant, dva Vlci, Honza a Vojta (mám vás tu všechny?!) - prostě letos to vyšlo, kluci se sešli a fotbalově začali neuvěřitelně. Favorit turnaje Rožďalovice padl hned jejich prvním zápasem 4:0!, Fanklub byl úpornější 1:0, na závěr exhibičně 6:0 tým Sešívky. Po základní skupině byl Kolín ze všech nejlepší! V osmifinále po lítém boji padla i tradičně silná Bělá pod Bezdězem 1:0. Čtvrtfinále v tomto turnaji je jasnou známkou vysoké kvality, je to úspěch. Prohra 0:2 s Beta Fans, později bronzovými, samozřejmě mrzela. Bylo to o fous, možná štěstíčko. Jeden gól  a pak marné dobývání, druhý pak z brejku v závěru. My jsme to viděli na 5. místo, pořadatelé přisoudili Kolínu až 7., budiž. Za  mě osobně - velká hrdost na celý tým, skvělou prezentaci odbočky. Byla to poctivá fotbalová hra, bez zákeřností, s disciplínou. Branky si hráči poměrně rozdělili, snad ale nejlepší byl Aleš Poklop se 4 góly.  

Vyvrcholením byla večerní zábava, při které jsme měli opět silné a kvalitní zastoupení. Kolín byl přijat mezi opravdu fotbalové odbočky. A prý: dohodnutých přátelských zápasů se nelze ani dopočítat.... 

Byla to skvělá akce za účasti nás, kolínských slávistů. Je fajn i měsíc dva poté slyšet, že to bylo super a že příště jedeme zase. 

Už se těším. 

- zapsal michael janáček -