Kolínští slávisté v roce 2010

31.12.2010 14:53

 Bowlingovým turnajem o Slávistickou kuželku jsme završili letošní rok. Že jsme toho v roce 2010 společně prožili mnoho, to se pokusím nyní shrnout 

 

  Hlavní náš sjednocující zájem - fotbalová Slavia - nám letos mnoho radosti neudělala. Během jara jsme přišli o šanci navázat dalšími zápasy v evropských pohárech. Na podzim jsme byli svědky nejhorších výkonů a umístění prakticky za posledních 30 let. Nyní je tu otázka ohrožení samotné funkčnosti až existence našeho oblíbeného klubu. Celkové zklamání umocňuje fakt, že ještě loni v květnu jsme slavili mistrovský titul a spřádali plány účasti Ligy mistrů. Nynější situace zdá se nepřehledná a z hlediska fanouška neřešitelná. Takže jen čekáme, zda už ukončíme ve Slavii volný pád a nějak se zachráníme, či přijde neodvratný a zničující náraz. Další se nechce domýšlet. Zvláště při paměti hesla: naděje umírá poslední.

  Toto nešťastné téma se táhlo celý rok našimi pravidelnými čtvrtečními setkáními v Obecním domě. Zda na nás byl smutnější pohled, či jsme se scházeli v menším počtu - těžko říci. Přeci jen řešíme i jiné věci než jen poslední protrpěný zápas v Edenu. A rádi se mezi sebou vidíme. Že je zábavnější diskutovat krásné fotbalové akce či nádherné góly od "sešívek", to je však nad slunce jasné. Naše řady se nerozšiřují, ale ani zásadněji netenčí. Jako jsme v Kolíně nezaznamenali efekt "mistrovské euforie", tak nepozorujeme žádná zběhnutí. Získat ale do našich řad v tomto čase nové členy a posílit tak členskou základnu je úkol prakticky neproveditelný.

 Podařilo se nám udržet nastavený program odbočkových akcí z roku 2009 a dokonce drobně inovavovat.

 Po dvou letech jsme se v únoru  sešli k besedě - Ondra Zlámal přivezl oba mistrovské poháry (95-96, 07-09), otázkam čelili internacionál Ivo Knoflíček, hráč A týmu Vitalij Trubila, trenér brankářů Slavie "B" Pavel Dvořák a manažer pro komunikaci O. Zlámal. Účast na třicet lidí nás sice zprvu dle odhadů a příslibů trošku zklamala, ale atmosféra byla vstřícná, ideální a salonek Obecního domu tomu úměrný.

 V dubnu jsme se už počtrvté Potkali u Kolína (resp v K. Hoře) při Slávistickém bowlení, čiliže turnaji slávistických odboček v bowlingu. Účastnilo se neuvěřitelných 16 týmů, 50 hráčů a byl to zatím nejvydařenější a organizačně nejnáročnější turnaj. Bez nezištné pomoci z Brandýsa prakticky nemyslitelné.

 Slávistické dostaveníčko je pracovní název pro premierovou akci, ke které jsme se sešli v červnu. Spojili jsme při ní prohlídku Kolína, akce Kmochův Kolín a následně plavby lodí Kolinea s besedou s L. Klusáčkem. Při vydatné podpoře přátel z Veleně můžeme akci hodnotit jako vydařenou, při besedě bylo na dolní palubě plno.

 Rovina u Kolína po prvním ročníku a letošním zájmu o účast jevila jako do budoucna nejperpektivnější. Kolo je nám všem blízké, krajina kolem Kolína vlídná a občerstvovací taktika pro mnohé souladná. Letos ale počasí ve vybraný den nepřálo, akci jsme museli zrušit, republiku pak ovládly povodně. O náhradní termín už nebyl zájem. Limit počasí je v tomto směru zásadní, ale neklesáme na mysli a budeme to zkoušet dál.

 Poučeni loňskými peripetiemi při tenisovém Kolinea cup jsme turnaj posunuli na závěr října a do haly. Je předběžné hodnotit, zda to byl krok správný, vzrostly tím náklady všem účastníkům, na druhou stranu jistota, že žádný vánek ani mrholení nám sportovní zábavu nepřekazí to snad vyvažuje. Letos se sešel ideální počet 8 párů. Mrzí nezájem přímo v Kolíně -odbočka byla zastoupena třemi účastníky, ale běžných slávistů "tenistů" chodí po Kolíně mnohem více. Po loňských rozpacích ale letošní turnaj potěšil a takovýto formát má šanci přežít. Zřejmě však jen za podpory odboček ve Třebové a Brandýse.

  Završením úspěšného roku byl bowlingový turnaj smíšených párů - Slávistická kuželka. Účastnilo se 21 párů, všichni tradiční účastnící ze spřátelených odboček, doplněni o přátele a sympatizanty našich akcí. K podpoře si našel okénko v diáři Ondra Zlámal a zahrál si s námi. K besedě prostor nebyl, ale nemám pocit, že by to vadilo. Ba naopak - tato akce směřuje spíše obecně kompromisním společenským směrem, vyžitím nejen pro nás - stále ještě nadšené slávisty tělem i duší, ale i pro naše partnerky.

 Z dalších akcí se v lednu konal Slávistický bál. Cenová relace byla však odrazující, asi byl určen jiné fanouškovské či lidské skupině. V únoru jsme sestavili minidelegaci k návštěvě Valé hromady odbočky ve Veleni. Vláďa Šmicer sice nepřijel, ale byl to nezapomenutelný večer, při kterém jsme jednak dlouho diskutovali a jistě prohloubili  nadstandardní přátelské kontakty. V květnu jsme byli při velké rozlučce Vládi Šmicera. První sobotu v červnu jsme vyslali pětičlennou delegaci na Veleňskou pentli - premiérovou akci našich přátel, kde jsme vzorně reprezentovali a užili si velmi povedeně akce. Koncem června se sešel slávistický národ při celostátním setkání v Rožďalovicích. Měli jsme tam zastoupení dvěma členy, oba aktivně ve fotbalovém turnaji za Veleň a Nečín juniors. V září jsme zamýšleli účastí podpořit cykloakci slávistů z Brandýsa n.O., nejistá předpověď počasí a osobní zaneprázdněnost nakonec výpravě zamezila. V prosinci pár našich členů zamířilo k výroční schůzi do sousedních Rožďalovic - mikulášská byla umocněna besedou s trenérem M. Petroušem a tiskovým mluvčím O. Zlámalem.

 Při našich domácích i venkovních akcích se prezentujeme prozatím "malou" slávistickou vlajkou s popisem Odbor přátel Kolín, kterou jsme zřídili v březnu. Uvidíme jak se bude vyvíjet situace ve Slavii, jistě by potřebovala ještě "velkého" kamaráda. Ale k tomu je potřeba i trochu nadšení a odhodlání. Což při nynější fotbalové mizerii chybí.

 Důležitý je nejen vnitřní život odbočky, ale i otevřenost okolí. Spolupráce s odbočkami z Brandýsa nad Orlicí, České Třebové a Veleně (v abecedním pořadí) je na vysoké úrovni a velmi ji oceňujeme. Jsme v kontaktu a dle možností se podporujeme v akcích s Rožďalovicemi, našimi nejbližšími sousedy. S těmito všemi se setkáváme při našich akcích a díky nim jsou akce vydařené a smysluplné. Hledáme další přátelé ke společným akcím. Věříme v potenciál Kutné Hory, Žehušic či třeba Nymburka a Poděbrad. Špatné výsledky Slavie ubíjejí odhodlání jednotlivců v těchto miniregionech, nicméně i s těmito spolupracujeme a setkáváme se s nimi při našich akcích. Nově jsme v prosinci navázali kontakt s odbočkou v Havl. Brodě a příští rok se ukáže, jaká je možnost provázat se aktivitami i s nimi. Bylo by to povzbuzující pro obě strany.

 ---

 Resumé roku 2010 by se pak mohlo nést v tomto duchu: kolínská odbočka má stabilní základnu, tradiční čtvrteční setkání. Rok jsme si zpestřili besedami s Ivo Knoflíčkem (+ další) a  Luďkem Klusáčkem. Okolní slávistický svět zveme k účasti na čtyřech větších sportovních akcích. Čile spolupracujeme se slávistickými odbočkami v blízkém i vzdálenějším okolí. Vedeme webovou prezentaci, lze se o nás dozvědět v časopise Červenobílé listy či na oficiálním webu FO-OP. Dva členové odbočky jsou členy výboru a kontrolní komise FO-OP. V četném počtu navštěvujeme utkání fotbalová, ale i hokejová.

V roce 2011 věříme v udržení našich aktivit. Nejvíc ze všeho si ale přejeme - aby Slavia byla zase Slavií slavnou, vitální a konkurenceschopnou. Aby to vše, co činíme a co nás sjednocuje, nás naplňovalo také radostí a třeba i podněcovalo k dalším snahám.

 

PF 2011

Michael Janáček