Hodonín 2015 - celostátní setkání slávistů

20.06.2015 22:09

Ve dnech 19. - 20. června 2015 se uskutečnilo Celostátní setkání slávistů v Hodoníně. A Kolín nemohl chybět.

Teoretických zážitků z delegačních cest už máme s Jirkou Krulou z nedávné minulosti vcelku dost. Loni jsme dokonce vypravili fotbalovou sestavu OP Kolín do turnaje v Edenu. Celý rok to vypadalo, že šance zasáhnout jménem Kolína znovu do turnaje je nad naše možnosti a chuť. 

Lákadlem ale byl avizovaný páteční sklípek s ochutnávkou moravských vín. Zájem o akci v plné dimenzi projevili ještě Vilda a loňský člen týmu Pepa. Jirka měl plné auto, my spoustu nápadů, takže pátečním odpolednem jsme chtěli od Prahy a Kolína uhánět na Moravu. Těžko říci, zda byl horší úsek Kolín Havlíčkův Brod nebo kolony na opravovaných D1 a D2. Takže pěkné zpoždění. Ubytování bylo naprosto stylové - ve Strážnici, přístavním místě U Veličky. Stylem kdo hledá, najde - našli jsme my a pak po navigaci místní provozovatelky i taxikář, který nás pod heslem Slávisti do Mikulčic odvezl a ještě zjistil, kde přesně nás má vyložit. Pak už bylo víno, guláš, degustace, zábava a návštěva soukromého sklepa - vše pod vedením ing. Marady. Pitný program je zaznamenán na fotce. Dobrému rozpoložení nebyla šance se vyhnout. A nelze ani opomenout hodně vydařené komentáře a vtípky předsedy OP Martina Kroba, Míry Pomikala a dalších. To byla opravdu vydařená sklípková sestavička, budeme vzpomínat :-)

Když noc už nebyla mladá, taxikář nás odvezl do pustiny U Veličky. Tam jsme našli paní majitelku ochotnou ještě nás nechat trochu u dobrého pití přemýšlet a povídat. No že jsme fotbalisti z Prahy, co přijeli hrát fotbal do Hodonína nám ti dva domácí štamgasti asi nějakým prořeknutím či nadměrnou naší skromností přestali věřit. Spíš k ránu už se chystalo, když jsme pomysleli na předzápasový režim a šli spát.

Ranní vstávání po pěti hodinách spánků nebylo příjemné. Naštěstí kluci v sobě prokázali sportovního ducha a hned po nalezení areálu U Červených domků oblékli dresy, poznali své nové spoluhráče a šlo se na věc. Zde již hlavní program setkání začal, ale drobné pořadatelské zpoždění v turnaji nám přišlo vhod.

A kde se vzal ten tým? Inu, ten náš kolínský byl směsí slávistů od Prahy přes Č Brod, Velim až Frantu z Karviné. Dan Hermann z OP Havlíčkův Brod pak nominoval sebe, Nikiho, Jardu a brankáře Zbyňka. Spojili jsme síly a pod stylovým názvem K.H.B. (mj lze též interpretovat jako Kolín, Havlíčkův Brod) vyrazili do turnaje.

Skupina nebyla lehká. V prvním zápase SKS Veleň, loni skvělá cesta turnajem. Máme tuhle odbočku rádi, trochu se známe. A bohužel došlo na tušené - že proti nám postaví mladé odpočaté fotbalové dravce, zatímco naši kamarádi to koučovali z tribuny. Když k tomu připočteme fakt, že v brance měli syna předsedy OP, musí vám být jasné, že jsme neměli sebemenší šanci a skóre 0:3 bylo úspěchem. V dalším zápase jsme se poměřili s Tribunou Sever. Ti nakonec vyhráli celou naši skupinu, míče kolem brány létaly a svištěly, Zbyněk čaroval jako Čaroděj a 0:3, povězme to znovu - byl i zde úspěch. Proti Bělé pod Bezdězem jsme tajně pomýšleli na drobný turnajový úspěch, už jsme si začali na hřišti rozumět, zvedala se souhra  týmu i počet šancí. Dali jsme Martinem a Jardou dokonce dvě branky, ale tahali za kratší konec provazu. Navíc to byl špatný odhad na body, skromný tým šel nakonec do čtvrtfinále! Rožďalovické béčko už jsmě měli trochu okouknuté, také mladí kluci s fotbalovou kvalitou, takže spíš než 0:3 mrzelo, že jsme nedali aspoň gól. Šance opět byly. Turnaj tak pro nás skončil, ve skupině pátí, v celkovém pořadí šestnáctí z devatenácti. Vylepšili jsme tak dle předpokladů loňské 27. místo a nebyli poslední!

Všichni jsme byli spokojeni - rozuměli jsme si na hřišti i mimo ně, byla pohoda, sranda. O víc nám nešlo. A výsledky? Abychom měli ambice nějakého čtvrtfinále, to by musela být sestava úplně jiná. Společné tréninky, čas apod. Co ale hodně potěšilo, bylo ocenění Vikingů z České Lípy pro našeho brankáře Zbyňka Vampolu. Ve své anketě jej vyhlásili nejprospěšnějším hráčem, který má nadhled, umí na hřišti udělat srandu a týmu pomůže. Mají Vikingové pravdu. Přidejme, že Zbyněk je  charismatická osobnost od pohledu, motorkář, metalista, prostě tvrdý chlap. Zdobil ho pirátský šátek a plný vous, nad to pak předváděl skvělé zákroky. Ten skleněný pohár jsme mu všichni moc přáli a pak jej s ním i dobře zapili.

Turnaj už dávno skončil. Vítěznou trofej převzali slávisti z Hostinného, stříbro bylo oceněním pro Rožďalovice, Tribuna Sever skončila třetí. Z účastníků někteří vyrazili domů, do města, blížila se večerní zábava.

Asi nejvíc moje pracovní povinnosti druhý den nás hnaly ještě za světla zpátky na Kolín. V autě jsme mnohé rozebrali. Pochválili. Po loňském lízání ran, kdy po turnaji přišel čas kurýrování, tentokráte vyšlo všechno líp. Pocit jakési spokojenosti umocňuje fakt, že se nám podařilo spojit síly s jinou odbočkou, že jsme si s kluky z Havlíčkova Brodu dobře rozuměli a utužili přátelství. Pozitivně jsme toto spojení hodnotili obě strany - a to je nejvíc.

Mnoho jiného se při soustředění na turnaj stihnout nedalo. Osobně jsem se do hry nezapojil, spokojen, že po dvoutýdenní zdravotní indispozici alespoň chodím. Takže byl čas trochu pozdravit mnohé přátelé, podiskutovat, probrat Slavii. A myslím, že tomu dni absence besedy s hostem ze Slavie vůbec neuškodila, turnaj tak proběhl plynule, bez zadrhnutí.

Hodonínské odbočce patří velký dík za uspořádání celostátního setkání. Je to vždy velký úkol. A obstát není snadné. Z našeho kolínského pohledu ale bylo vše fajn a moc jsme si to užili. Takže kluci - Sepe, Jiří a spol - díky za vše, Slavii zdar!

- zapsal mj, foto 1x mj, ostatní Dan Hermann, Věra Liškova - díky moc -