Hele, slávisti, aneb Rovina u Kolína 2013

08.07.2013 21:38

V nádhernou slunečnou neděli 7.7. sjelo se v Kolíně 24 nadšených cyklistů. Slávistů. Zástupci odboček Brandýsa na Orlicí přijeli vlakem, Veleně auty, domácí Kolínští na kolech. Ta se stala prostředkem sportovní potěchy ve chvíli úplně všem. Zastoupení v pelotonu bylo místem původu vcelku vyrovnané. Věkově pak nejzkušenější Mirek Švec, nejmladší Tadeáš Janáček. A připočtěme ke všem na startu ještě dvě domácí zástupkyně v doprovodném autě.

 

 

Trasa byla obvyklá, takže po společné fotce se šláplo do pedálů. Než slunce rozpálilo mocný arsenál, už jsme byli u památníku Slavníkovců v Libici. A u soutoku Labe s Cidlinou. První občerstvení, po něm Jarda Beneš zahlásil defekt. V tu chvíli dorazil Bača, ten hlásil zásah shůry, respektive čelní náraz pokakaného štěstí. Bez následků. Na jeho účet dopil bidonek - skleněnou lahev Tuzemáku. "Palivem dokonalé barvy" však byl jen čaj. A je pravda, že být obsah původní, musel by jít sportovní výkon v krátkém čase rapidně dolů. Což se samozřejmě nestalo. Ba státi nemohlo. Bača naopak za pár minut vedl hrdě vzhůru po schodech z nábřeží své kolo a malou delegaci Veleňských vstříc víru města Poděbrad.  

 

My jiní mířili v tradičním uskupení do Nymburka k hradbám. Poté jako obvykle do pivnice Eliška. Na Postřižinské pivo. Taky pozdravit zdejšího výčepního. sparťana. Jen zaklel, jak ten rok utekl! Venkovní zahrádku jsme mu vmžiku celou zabrali. Pivo sice podražilo, ale pořád chutná. A ten hec k pobavení hospody, výčepního i nás všech ve slávistickém opět stál za to. Zvlášt že nás tam bylo letos osmnáct! (aneb opět nový rekord v dojezdu do Nymburka)

 

Posilněni tekutinami, i třeba bonbony Slavia, jsme se začali vracet k soutoku. Zde Veleň a Kolín poobědvali. Brandýs pílil kupředu, však to byl pro ně jen oddychový trénink před blížící se cyklodovolenou. A když seznali, že v Kolíně brzdí rychlík jim příhodný, v nedělním odpoledni toho využili. 

 

My ostatní v klidu a dle zbývajících sil, tak trochu odpovídajících předcházejícímu tréninku :-), sešli jsme se u Zimního stadionu. Naše vydařené cyklistické setkání zapili dle chutě. Pomyslnou "tiskovkou" dohodnotili. 

 

Tak snad se to vydařilo. Snad jsem všichni byli spokojeni a dobře se projeli. A nejde jen o to po trase slyšet skoro typické "hele, slávisti". To když stylově oděný a vlaječkou ozdobený peloton ukazuje záda. 

 

Kéž by ten údiv budili i naši fotbaloví hoši, až jim za dva týdny začne liga...

 

 

Fotky od Pepy Vondrky (OP Slavie v Brandýse n/O) - zde -