Celostátní setkání slávistů v Edenu

22.06.2014 21:50

 

50. výročí slaví letos Odbor přátel Slavie. Sdružení, které v polovině šedesátých let svým vznikem a aktivitou pomohlo zachránit naši fotbalovou Slavii. Takové jubileum žádá velkou oslavu. Jenže není nic jednoduchého jak by si člověk představoval, ani mezi slávisty. A tak byl nejprve termín nuceně přesunut ze soboty 21. na neděli 22. června, upraven program, a na poslední chvíli i zajištěno místo výsostné a výročí odpovídající - pražský Eden.

Jak probíhaly předchozí ročníky, víme, pamatujeme. 

Letos jsou oslavy děleny na dvě části. Takže v tomto termínu dostal výlučnou přednost fotbalový turnaj, celý den probíhaly pro zájemce prohlídky stadionu Eden. Společenská část se odehraje nejspíše první víkend v září, kdy též bude odehráno přátelské utkání Slavia Praha - Hajduk Split. 

Umělá tráva v Edenu přivítala 29 mužstev, nejčetnější měla zastoupení Tribuna Sever - největší odbočka Odboru přátel Slavie. 

Mezi tradičními turnajovými účastníky nám trochu chyběli Vikingové z Lípy. Zastoupeni alespoň mezi účastníky turisty. A potkávali jsme další mnohé známé - z OP Žatecko, Rožďalovic, Žilova, Klatov, Nečíně, Hodonína či Šternberka. I delegaci z Brandýsa nad Orlicí! Nezahlédl jsem Cvikováky ani Jirku Nováka z Havlíčkova Brodu, který se původně hlásil jako maskot našeho týmu.

Velká oslava a slavné místo žádá velké činy. Mnohokrát jsme zkoušeli dát dohromady mužstvo pro takový turnaj. Podařilo se až letos a na poslední chvíli, kdy už to vypadalo, že zase nic. Velké historické město Kolín, mnoho slávistů v něm a okolí, ale sestavit tým na malou kopanou, znamenalo postavit do brány jediného Kolíňaka Vaška Smetanu. Z blízkých Býchor Michael Janáček, z Velimi trojice Petr Skala, Jiří Krula, Pepa Nejedlý, z Českého Brodu Martin Šíma a Mirek Novák, Štěpánka Šímová. Tři slibované posily, které nás měly táhnout mezi elitu nakonec nedorazily.

Jak to může pak dopadnout, když sedne smůla, přijde bída? Vašek si hned v polovině prvního utkání s Chomutovem( 0:2) natáhl adduktory ve stehně. Přišli jsme o jeho výkopy kupředu a kočičí mrštnost a reflexy v bráně. Se sebezapřením dohrál turnaj do konce. V jinak celkem vyrovnaném utkání rozhodlo proměňování šancí. Nejlepší výkon jsme předvedli proti Tribuna Sever Sons. Petr Skala jeden gól dal a na druhý namazal Martinu Šímovi. 2:4. Také rozhodovaly maličkosti. Poslední utkání skupiny proti Fanklubu skončilo 0:3. Soupeř ztrestal naše chyby, my v útoku váhali. A skvělá střela Petra Skaly se otřela o můj nos, poslala mě na chvíli ze hřiště, no do brány se ji stočit nepodařilo. Po zápase pro zdravotní obtíže musel odjet domů Martin Šíma, Petr Skala stěží došlapoval na svůj nárt. Do souboje útěchy posledních ze skupin jsme šli sice snaživě, ale už zdecimováni. Hladový soupeř Tribuny Sever Supporters, prezentující se nereprezentativní mluvou, svéráznými dresy a nakonec i pyrotechnikou, předvedl dravé mládí a odhodlání a zadupal nás do země.

Lízání ran bylo nepříjemné. Petr Skala mi druhý den poslal sms z ortopedické ambulance, Vašek Smetana se dva dny učil chodit s nataženým svalem, já cítím každý sval na těle. Připomíná mi to cimrmanovské "na pokraji smrti hladem, na pokraji smrti vyčerpáním, ale stálo to za to!" - Proč? Protože jsme byli u toho! Zahráli si fotbal v Edenu! Prohlédli stadion. Dali si dobré maso i pivo. Nakoupili suvenýry z fanshopu. Pozdravili Standu Vlčka a Jiřího Vrbu. Byli přítomni besedě s Miroslavem Beránkem, novým trenérem Slavie. A výsledky zmíněného fotbalového turnaje? Buď budou větší výzvou pro příště, nebo jen situačním výkřikem v našich společných akcích. První varianta by byla ta lepší, ale ani za druhou se nestydíme. Alespoň jsme to zkusili.

Pánové a dámo, vám všem za boj v našich dresech děkuji a vážím si ho!

Oficiální zápis k akci na webu FO-OP  - zde -  .

-mj-