Slávistické dostaveníčko v Kolíně

14.06.2010 21:02

Prolog

"Loď Kolinea bude letos i bez titulu," pravila má maličkost a hledala souputníky k akci. "Čas mám 12. června," souhlasně pravil Pepa B. "Pokud chceš někoho nalákat na loď do Kolína, musíš k tomu mít další program," poučně mínil Vašek S. Že jde do toho určitě s námi, nás ujistil Jirka K.  

Slyšel jsem i mnoho dalších hlasů. Jiné zase, ač bych chtěl, jsem neslyšel. Na odhodlání to nic nezměnilo - prostě to letos zase s lodí zkusíme, i bez titulu. A šibeniční kolizi s Kmochovým Kolínem zkusíme využít ve svůj prospěch.

Svůj díl atraktivnosti akce zvolna navršoval Honza Čapek, když zajišťoval odměny do tomboly. Ve finále, týden před akcí, triumfoval definitivně - "přijede vám na loď Luděk Klusáček..."

Střih

Kdyby dorazili všichni pozvaní, popř ti, kteří nad tím alespoň chvíli přemýšleli a rovnou neodmítli (tak to někdy je a známe to všichni), na loď bychom se nevešli. Kouzlo správné akce však spočívá v tom, že účast bývá menší, než předběžný zájem.

Ještě předehra

Kdo necouvl ani o píď byli přátelé z Veleně. Od ustálení data 12. června vždy věděli, že určitě dorazí. Dopředu věděli i počet. Takže v tento den, v 11:30 jsme se sešli v restauraci Česká koruna. U  dobrého oběda a piva jsme odstartovali náročný program. Vzpomněli ještě na Veleňskou pentli, probrali Slavii a aktuální vývoj situace. Vše jsme v počínajícím vedru završili zmrzlinou z Opočna a s nadhledem akademické čtvrthodinky dorazili k Bartolomějovi.

Hlavní děj

U Bartoloměje jsme posílili tým dalšími čtyřmi účatníky a s plnými žaludky stoupali zvonicí po dřevěných schodech. Nepočítali jsme je, protože někteří jedinci opakovaně pochybovali, jestli je toto schodiště dostatečně testováno a evropsky normováno. Po chvíli zase, jestli to jen padá prach, nebo už se sypou schody. Výhled byl i pro nás kolínské či skorokolínské nádherný, neb nikdo z nás tam ještě nikdy nebyl... Udělali jsme týmové foto.

Kdy jindy než tento den ale byl prioritou pitný režim. Tedy jsme byli nuceni lézti dolů. Příhodná občerstvovací stanice mohla být jen jedna - u Obecního domu. Naše stylové oblečení (slávistická trika, dresy či čepice) budilo chvílemi větší pozornost než průjezd veteránů a následně průvod orchestrů Kmochova Kolína. 

Zjevným neslávistou byl jeden ze zdejšího spolku baráčníků. A nutno též podotknout, že naše obleky byly rozhodně vkusnější, lépe udržované a k počasí jednoznačně lépe zvolené, než obleky tohoto spolku.

Přehlídka pochodujících orchestrů a mažoretek byla pozoruhodná. Různé obleky, různé kreace, různě nablýskané nástroje. A hned sedmá kapela rozptýlila naše obavy, že stojíme na špatném místě, že u nás se žádná skladba nehraje. Pak už nás nic rozhodit nemohlo. Dospělí i děti, všichni naši účastníci našli si svůj cíl zájmu. Vlastně až na "jednoho nejmenovaného", ten ukryt ve stínu vchodu do Obecního domu zajistil uším muziku z mp3 a nenechal se rušit průvodem. Zda DJ tiesta či Karla Gotta dopřával svému sluchu, nezjistil jsem. Úsměv při odhalení však byl výmluvný :-)

Mezitím Honza Čapek dorazil obhlédnout naši loď a předat "dávku tombolickou", pozdravil se s Luďkem Klusáčkem, který mezi prvními čekal u lodi. Pozdravil i první Kolínské, žel k Brnu Jan chvatně mířil, k čemuž lodí naší pomoci jsme mu nemohli. A večerní tamnější počasí dalo mu za opravdu... (Kolín tou smrští zůstal netčen).

Loď Kolinea je barev neutrálních. Takže k opravdové slávistické plavbě jsme ji museli trochu přizdobit. A když se nás sešlo na palubě 25, host Luděk Klusáček a dvě cizí dvojice toužící též plavby, mohlo se vyrazit. Pěkně k Masarykovu mostu, tam dokonalá otočka a po proudu ku Klavarům. 

Sešívaní plavčíci, tedy veškeré poučené osazenstvo lodi, mohlo poctivě vyplnit testík znalostí sešívaných realií a nominovat se tak do slosování o ceny největší i menší.

Na obrátce jsme svolali zájemce na spodní palubu a diskutovali s Luďkem Klusáčkem. Jednoznačně potvrdil, že je člověkem skromným, reálným aVyzdobená loď Kolinea odborným. Možná nejen u mě - díky této besedě alespoň o něco stoupla důvěra v reprezentaci naší republiky. Zavzpomínali jsme na mnoho hráčů jak v sešívaných dresech tak i dalších týmů, kterými L. Klusáček prošel. Diskutovali jsme trenéry, herní systémy. Probrali jsme současnou Slavii i reprezentaci. A Luděk vždy vyslechl náš názor a přidal k tomu názor svůj. Nevnucoval jej, spíš nabízel. Což je pravá podstata diskuze. 

Chtěl se zdržet jen hodinku, zůstal skoro dvě a půl. Tak snad se mezi námi cítil dobře a měl stejně dobrý pocit z besedy jako my.

Finále

Náš vážený host se svižně ujal finále dnešního dne - losování tomboly. Slávistickou deku přidělil svou šťastnou rukou Pavlu Tomčišinovi. Slávistický míč s podpisy hráčů Slavie Danielu Dvoriakovi, slávistickou sklenici Josefu Bobkovi. Rozlosovány byly slávistické diáře, rozdány kartičky hráčů Slavie a lahvičky vín Müller Thurgau se sešívanou vinětou. Vyvrcholením byl los nového majitele dresu Slavie, přičemž jediná spokojená mohla být mladá slečna Votrubová z Ohrady - Nové Vsi.

Epilog

Když zbyl úkol jediný - a to zlikvidovat velkou obloženou mísu - najednou se někteří měli k odchodu. Čas byl pokročilý, o tom žádná. A prožili jsme toho ten den mnoho. Takže jen pár nás posledních mohykánů bylo ochotno podstoupit tento těžký úkol. Vězte, že obstáli jsme, zadařilo se a s pomocí Starobrna jsme odešli sytí i napití. A mísa prázdná. 

Z lodi zmizely vlajky, odešli slávisti, Kolinea byla skoroprázdná a tichá. 

Dojem zůstal dobrý. Snad byli všichni spokojeni. Navázali jsme na loňskou mistrovskou plavbu. Dokonce bych řekl, že pojetím akce jsme ji překonali. 

Kdo nebyl, nechť čte a prohlíží fotky. Kdo byl, ať hodnotí. Já když čtu nyní zápis přátel z Veleně, tak jsem rád, že to nebyl jen můj pocit, že takové Slávistické dostaveníčko v Kolíně (ať si názvu třeba nepříhodného a můžeme jej změnit) může mít pokračování.

--------------------------------------------

PS, čiliže Děkovačka (aneb zpět k citacím na počátku):

"Byl to moc hezký den," zapsal nám Pavel D. do vzkazů na webu. "Na srdce jsou Poděbrady a na nervy Kolín!," trumfuje jej Pavel T. na webu SKS Veleň.

Ano přátelé, ta slova si budeme pamatovat a jsou výzvou, jak k další dobré spolupráci, tak i k nějakému obdobnému společnému "příště". Je na místě zde podotknout, že tak dobrý pocit z toho mám/-e i díky vaší četné účasti! Tedy velké díky i vám, a to myslím nadevše vážně!

--------------------------------------------

 

Foto s hostem - Luděk Klusáček úplně vpravoNáš host: Luděk Klusáček, ročník 1967

Bývalý obránce Slavie Praha (87-90, 91-92), Bohemians, Dukly, H. Králové, Benešova, Liberce. Kariéru ukončil v Bohemians (2000). 

226 zápasů v lize, 24 branek.

Ve Slavii celkem 136 zápasů, 46 ligových, finalista Č. poháru  88/89. 

Manažer Bohemians v roce 2001, kdy na VH ČMFS vystoupil s projevem ohledně korupce, práce rozhodčích atd.

Trenérská kariéra - Slavia B, asistent J. Csaplára ve Slavii A, Xaverov (II. liga), asistent v FC Slovácko, trenér H. Králové (II. liga), asistent I. Haška v Al Ahlí. Od 7/2009 asistent trenéra reprezentace ČR - I. Haška a poté M. Bílka. 

------------------------------------------

Nejúspěšnější (a tedy 100%) řešitelé dvou testů: V. Smetana,P. Dvoriak, Dvoriak ml, J. Tomčišinová, P. Tomčišin a J. Krula. Test si zkusil i L. Klusáček a nevedl si věru zle. 

------------------------------------------

Zápis k akci na webu SKS Veleň

Fotografie v naší  picasaweb fotogalerii