Rok 2015 v naší kolínské odbočce

06.01.2016 22:54

Od 11. listopadu 1992 žije kolínský Odbor přátel nepřetržitým spolkovým životem. Jaký byl dvacátý třetí rok našich aktivit, jak na něj můžeme jednou vzpomínat z pohledu běžného fanouška Slavie v Kolíně? Zkusme si připomenout.

Fotbalová Slavia Praha má za sebou náročný rok. Od léta 2009 jsme prožívali roky prokletí, nad propastí balancovali, na jaře 2014 jsme přešťastně z nejvyšší soutěže nespadli. Ani jaro 2015 nezavršilo úspěšnější sezónu. Trenér Beránek odcházel bez vavřínů, někdy se zlými komentáři, ale jsem si jist, že začal přebudovávání mužstva. Léto tohoto roku bylo podivné, trenér Uhrin byl angažován na poslední chvíli, příprava neslavná, podepisovali jsme petici proti příchodu páně Horníka. A nad vším vbrzku vznášel se přízrak insolvence. Pátek 4. září 2015 byl dějinným zlomem, když byl ohlášen jako nový majitel fotbalové Slavie Jiří Šimáně a čínská společnost CEFC. Zázraky se nedějí hned, ale od té doby vidíme jednoznačnou finanční stabilizaci klubu, vidíme změnu struktury manažmentu a sportovního úseku, vidíme jasné a velké cíle, zlepšenou komunikaci vůči médiím i nám fanouškům. Přičemž zkušenosti a podnikatelské úspěchy pana Šimáně v nás budí odvážné pohledy v budoucnost klubu. Nežádáme překotnost a velikášství; trpělivost a pozvolné budování klubu je nám vlastnější. Po předchozích letech totiž mnohé vydržíme. Jen když Slavia zase vystoupá na vrcholná místa, když z ní budeme mít radost.

Hokejová Slavia. Pamatujeme slavné roky, kolikrát jsme byli v zaplněné O2 aréně při velkých bojích nejen play off, velká vítězství i titul nadšeně slavili. Změny posledních dvou let však krutě se odrazily a po marném extraligovém boji ani záchranný play out nevyšel. Slavia tento rok sestoupila z nejvyšší soutěže, opustila O2 arenu. Vyhlídky ani po podzimu 2015 nejsou zářné.

Další z SK Slavia – futsal, ženská kopaná,… Snad mě někteří ještě doplní, ale není mnoho času sledovat další provozované sporty našeho klubu a účastnit se jejich klání. Vím jistě, že počátkem října jsme se ve čtveřici kolínských slávistů na zápase fotbalové Ligy mistrů žen Slavia – Brondby Kodaň sešli a shlédli nádherné vítězství 4:1, jako základní kámen postupu. Zda někdo jiné utkání a jiný sport ještě viděl - futsal, ragby či házenou apod – dejte mi prosím vědět a rád doplním.

 

Odbor přátel v padesátém prvním roce své činnosti počíná si stabilně. Navzdory výsledkům posledních let slávisté nemalomyslní a OP zvolna ale soustavně posiluje svou členskou základnu. Výbor potvrzuje nastoupený trend aktivity s nabídkou stále ještě pro nás nových akcí. Účastnili jsme se v březnu slávistické večera jako tzv Dědek Madden party, červnové Tour de Slavia, říjnové procházky Prahou (to spíše jako akce Area 114). Náš kolínský podíl ale celoodbočkový rozsah mají Slávistické dušičky konané letos na konci října.  To Univerzita Slavia mám obavy nám nikomu letos opakovaně termínově nevyšla. Celostátnímu setkání bude věnován zvláštní odstavec. Celkově Odbor přátel je respektovaným partnerem fotbalové Slavie, členem SK Slavia (velké Slavie) a navzdory letům nejistým vede si poslední roky odvážně  a zdatně. Proto nás v Kolíně může těšit, že se k tomuto uskupení počítáme. Nad to jsou ve výboru a kontrolní komisi dva členové z OP Kolín.

Naše členská základna a schůzky. V únoru nás zastihla smutná zpráva úmrtí našeho dlouholetého člena Vojtěcha Vaňka. V dalším průběhu roku se naší aktivitou i drobnými náhodami podařilo výrazně rozšířit naší členskou základnu o 10 členů. Povětšině jedná se o slávisty nám známé, kteří se do Odboru přátel buď vrátili nebo svou spolupráci s námi potvrdili v přímé členství. Mnozí z nových jsou pak příslibem do blízkého budoucna. Těší nás i posílení skupinky slávistů z oblasti Žehušic, Potěh, Bílého Podolí, kde má nejen Odbor přátel, ale celá Slavia velkou skupinu věrných, zatím pod křídly naší odbočky se vůkol rozhlížející! Na tradičních čtrnáctidenních čtvrtečních schůzkách v Obecním domě se nic nemění. Jsou to schůzky tradiční, neformální a dle možností každého navštěvované.

Naše odbočkové akce. Udrželi jsme nastavený kalendář našich akcí. Březnového turnaje odboček tzv. Slávistického bowlení v Kutné Hoře se účastnilo 14 týmů, jde toho času o největší námi pořádanou akci. Srpnové cykloakce Rovina u Kolína se navzdory extrémním vedrům účastnilo 13 účastníků, 9 v pelotonu hlavní trasy. Tenisového turnaje deblů Kolinea cup 12 dvojic, čímž jsme se skvěle prezentovali v rámci kolínského LTC a překročili stín malé soukromé akce. Dobře navštívena byla i Slávistická garda ostrostřelecká, tentokráte konaná v rámci Čelákovické patroly, čtyři jedinci se pak odvážili i účasti v hlavním poli. Předvánoční Slávistické kuželky se účastnilo 14 dvojic a spolu s prezentací knihy Vzpomínky mistrů Ondřeje Zlámala tak byl završen její sedmý ročník i naše akce roku 2015.

Celostátní setkání slávistů.  Pořádáním největší sportovní akce v rámci Odboru přátel byla letos pověřena odbočka v Hodoníně. Lokalita Kolínu vzdálená, přesto jsme plně obsadili auto a užili si jednak ubytování ve Strážnici, jednak sklípku v Mikulčicích i fotbalového turnaje. To ve spojení s OP Havlíčkův Brod jako tým zvaný cíleně K.H.B. Tím jsme s nimi výrazně upevnili přátelské vazby. A sobě naznačili, že ač třeba sami fotbalový tým dohromady nedáme, neznamená to jen pasivní účast při svátku slávistů.

Fotbalová Slavia v Kolíně. Čtvrtek 8. října zůstane dlouho nezapomenutelný. Jednak, že v Kolíně po dlouhých letech hrála Slavia (se Slovanem Bratislava 1:3), jednak že ke spolupráci při tomto utkání byla přizvána ze strany Slavie i naše odbočka. Která se toho úspěšně zhostila. Odměnou nám pak byla krátká, ale vstřícná beseda s trenérem Uhrinem. Konečně tedy trenér Slavie mezi námi. Podařilo se naši odbočku a Odbor přátel prezentovat na FK Kolín i v tisku.

Účast na akcích jiných odboček. Spolupráce s dalšími slávistickými odbočkami  je pro nás důležitá a může nás těšit, že se nám během roku podařilo zastavit na všech spřátelených místech. Posuďme ten výčet: Sešívané kokrhání, výroční schůze OP Brandýs, Veleň a Area 114. Tour de Slavia, Veleňská pentle, Celostátní setkání, Vikingácké opékání, cykloakce Okolím Brandýsa, oslava 15let OP Roždalovice, Procházka Prahou s Area 114. Slávistické prasátko.

Závěrečné zhodnocení roku 2015 tak musí být příznivé. Nečekaně jsme rozšířili členskou základnu a jsme za to moc rádi. Udrželi jsme nastoupený trend našich akcí. Při nich začíná být i znatelné jádro, které může naši odbočku do budoucna nadále stabilizovat a posouvat dál. Prezentovali jsme naši odbočku i mimo Kolín a dáváme tak najevo, že nechceme být uzavřeni jen do sebe, ale vážíme si přátelství a spolupráce s ostatními. Odbočková vlajka vlaje na každém domácím utkání a četně i na výjezdech. Sešli jsme se k natočení videoskeče před derby a bylo to pozitivně hodnoceno. Užili jsme si fotbalové Slavie v našem městě. A při Slávistické kuželce pak bylo zjevné, že se jako odbočka těšíme vysokému kreditu a ustupovat z nastoupeného trendu by bylo zbytečné.

Výhled pro rok 2016 tak musí být odvážný i s určitou sebereflexí. Pokud jsem si dosud troufal psát obecně, pak zde půjde čistě o můj názor. Obecně známé akce udržme – bowlingový turnaj odboček, cyklovýjezd Rovina u Kolína, tenisový Kolinea cup ve spolupráci s LTC. Prosincovou Slávistickou kuželku ponechám k diskuzi či pořadatelskému zájmu někoho jiného, popř. ji zkusíme propojit s pardubickým bowlingem O perníkový Eden.

Udržme nastavenou spolupráci s ostatními odbočkami jako Area 114, Brandýs n/O a Č. Třebová, Havlíčkův Brod, Libiš, Rožďalovice, Veleň. Stejně jako účast na akcích OP v Praze (Univerzita, Tour). Výzvou je celostátní setkání v Klatovech počátkem července.

Největší úkol však vidím v potvrzení naší členské základny. Noví členové jsou výzva a rok 2016 musí být jaksi vnitřně budovatelský v tom smyslu, abychom o sobě všichni věděli, abychom byli sourodí a komunikativní. Aby si každý našel to své v naší odbočce a dobře se v ní cítil.  Aktivní členové ať se nebojí prezentovat své nápady, být iniciátory, novátory či třeba pomocnými motory akcí a běžného života odbočky. Navázat a pokračovat tam, kde se naše odbočka zrovna nachází.

Sebereflexe je nutná v tom, že každý máme jen určité časové dispozice. K tomu po určitém čase přichází pocit „tematického“ opotřebení až vyčerpání. Přičemž svěžího vzduchu je třeba. Provětrat, okysličit, ale pokračovat.

I v roce 2016 budou samozřejmě pokračovat  čtrnáctidenní schůzky v Obecním domě. Výhledově chceme dokončit výrobu odbočkových triček, máme nějaké grafické návrhy a věnovali jsme tomu část prosince. Bude-li možnost, sejdeme se během prvního pololetí k besedě s někým z fotbalové Slavie, tipy máme. A lze najít mnoho nových možností, ve kterých jsme dosud meškali a je opomíjeli.

Rok 2016 je tak pro nás opravdu výzvou, které se můžeme stavět směle a zároveň střízlivě.  Směle, protože rok 2015 znamenal pro naši fotbalovou Slavii i naši odbočku určitou konjunkci, nabádá nás k pozitivnímu vnímání. Střízlivě, protože víme, že slova nejsou nic proti činům. Ty rozhodnou, vyryjí stopu nově se počínajícímu roku. 

Rád budu sdílet názor i vás dalších. Protože i váš je Odbor přátel, i vaše je odbočka v Kolíně. Svým členstvím, svou aktivitou ji tvoříte, zdokonalujete. A jak si to mezi sebou vykomunikujeme, na čem se shodneme, takoví v roce 2016 budeme.

Tak ať jsme dobří, ať se nám daří. Ať naplníme své slávistické přesvědčení tím nejlepším způsobem. Slavii zdar!

Michael Janáček