Potkali se u Kolína 2010

11.04.2010 11:57

Počtvrté jsme se sešli v Kutné Hoře Sedlci v bowlingové herně k turnaji Potkali se u Kolína. Turnaj se pevně usadil v kalendáři mnoha slávistických odboček a je jednou z největších sportovních akcí v rámci Odboru přátel Slavie vůbec.

Během čtyř ročníku se na něm představila různá mužstva. Odbočková i jen prostě slávistická. A protože některé odbočky si chtějí zahrát ve více členech a užít si takovou akci v širším svém společenství, dali jsme šanci stejně jako loni postavit takovým zájemcům po dvou týmech.

Abychom ale dali možnost i dalším - zvláště regionálním týmům - kde takováto akce může pomoci v jejich další organizovanosti a třeba i vzniku další odbočky - rozšířili jsme počet celkových účastníků na 16 týmů.

To jsme si mohli dovolit jedině s podporou logistického know-how z Brandýsa nad Orlicí. Bez notebooku a vypracované samosčítací a  samohodnotící Excelovské aplikace bychom výsledky 50 hráčů opravdu vyhodnocovat nechtěli.

Takže se nám turnaj letos rozrostl. Celkově se nás sešlo ke hře a podívání přes 60. Přivítali jsme i RNDr. Michala Dobiáše, 1. místopředsedu FO-OP, a Jana Čapka, pracovníka sekretariátu FO-OP. Ten se v těchto dnech dožívá kulatého jubilea - 60 let. Takže jsem mu všichni popřáli a trochu jej podarovali.

V průběhu turnaje panovala jednak skvělá nálada, jednak dokonalá disciplína. Žádné prostoje, každý si hlídal střídání na nalosované dráze. Nezaznamenal jsem žádný problém. A že nám všem jde spíše o společné dílo a společný zážitek, to mimo jiné dokazuje, že na poslední chvíli při odhlášení OP Libáň skvělezaktivovali třetí tým velenští. Nebo že třeba přítel Beneš z Rokycan podpořil svými skvělými výkony slávisty z Velimi a vytáhl je k devátému místu.

Další detaily uvidíte ve výsledkové části. Každopádně se nám výsledkově turnaj rozdělil na dvě kvalitativně podobné poloviny, od osmého místa dolů a od sedmého nahoru.

Vítězství slavili suverénní OP Rokycany, kde individuální výkony Havrilce, Fürstové i Tržíka hned od prvního kola budili respekt a uznání. Odměnou je jim putovní pohár do ročního držení, nádherný slávistický dort vyrobený a darovaný přítelem Josefem Kloudou z Kolína, pak i trochu alkoholu ve formě ginu zn Lordson.

Stříbro bere Brandýs I - ve složení Tomášek, Beneš, Ludvík. Snad kdyby jim ten den herna trochu více sedla (na což jsou oni i my jinak zvyklí), mohl to být pěkný boj s Rokycany. Ale nezadařilo se a brali to sportovně. odměnou jim je lahvička vína Müller Thurgau.

Pomyslný bronz, hmatatelně pak pamětní list a lahev Veltlínského zeleného převzal tým SKS Veleň I. Vypadali též spokojeně a odpoledne tento úspěch v Kutné Hoře ještě oslavili.

Bez věcného (popř tekutého) ocenění zůstal jinak skvělý tým Č Třebové I. Už delší čas vyhlížejí jak porazí Brandýs, ale podařilo se jim to jen z části. A byli smutní, že za umístění hned pod bednou nedostali nic než potřepání rukou a ten pamětní list. Snad mají pravdu a pro příště se poučíme. Když bramborová pozice, tak bramborová. Za rok si na to vzpomenu :-)

Pátý byl druhý tým Brandýsa, možná pomýšlel výš. Ale to i kombinovaný tým Slávisti Kolín (- Chrudim), nebo naši noví účastníci z Nymburka.

Další výsledky a pořadí již opravdu jen ve výsledkové části.

Za odbočku Kolín si asi můžeme říct, že 13. místo není špatné. Ale i naše ambice jistě byly vyšší. Alespoň ex post hodnoceno. Ani u nás se lídrům nedařilo jak jsme čekali a jak jsme si přáli. Ale nevadí. Jak nejlépe uměli, tak naše barvy hájili - Mirek Zoubek, ing Václav Smetana a ing Jaroslav Jareš.

Zahrál jsem si i já (tedy Michael Janáček), ale spíše jako nutná výpomoc přátelským slávistům z Žehušic. Zranění jim kosila soupisku obou týmů, takže jsem si občas odběhl hodit... 

Členy kolínského OP jsou též od loňska Jirka Krula a Petr Skala, ti dostali šanci hrát za svou Velim. Touží zde jednou založit odbočku, ale tentokráte se jim nepodařilo sehnat třetího do party, takže nakonec pomohl výše zmíněný rokycanský Beneš.

Z Kolína nás pak ještě podpořili odborným dohledem přátelé Drahota a Fukal.

Turnaj jsme odehráli ve skvělé časové kondici, tedy s rezervou. Pak byl čas jídla a vyhlašování.

Díky věcným sponzorským darům Honzy Čapka z FO-OP a Ivy Česnekové  za SK Slavia Praha - fotbal a.s., též velenští nám darovali lahvičku svého odbočkového Chardonnay, jsme pak dlouhý čas losovali a rozdávali přibližně 20 cen. Samozřejmě si něco odnesli i první tři hráči s nejvyššími náhozy a celkovými výkony dne. Navíc každá odbočka dostala tašku s pozornostmi MÚ Kolín.

Všem těmto sponzorům (a výše zmíněnému tvůrci dortu!) velmi děkujeme. S jejich pomocí je radost pořádat takovou akci.

Na závěr promluvil 1. místopředseda FO-OP RNDr Michal Dobiáš, rožďalovičtí ústy Stenly Veselého nás všechny pozvali na Celostátní setkání odboček u nich v červnu,  Veleň chystá první svou vlajkovou akci Veleňskou pentli.

Na oficiální diskuzi ohledně FO-OP již nedošlo. Mnohé jsme prodiskutovali spíše osobně. Včetně plánovaných akcí a naší další vzájemné spolupráce.

A v tom je další poselství takové akce. Zahrát si bowling, užít si radost z cen, ale taky se vzájemně podpořit a spolupracovat. V tom je konkurenceschopnost a zdravá budoucnost našeho Odboru přátel -  že se známe, rozumíme si a spolupracujeme v zaběhlých akcích i nových nápadech.

Potěšitelné je i to, že žehušičtí (zde psáni jako Čáslav, ale jejich vlajku na fotbalech pravidelně vídáme) finalizují přípravu vzniku odbočky.

 

Přátelé slávisti, ukousli jsme letos velký krajíc. Ale zvládli jsme to elegantně. Bylo nás přes šedesát, velká akce. Společné foto jak byl dříve tradiční, nemělo by ani smysl. Ale užili jsme si to, povedlo se to. 

A než se rok sejde s rokem, uvidíme se na mnoha našich dalších akcích. Ve Veleni, Kolíně, Rožďalovicích, Brandýse.

Slavii zdar,
Michael Janáček

 Fotogalerie zde

  

Pořadí Družstvo Bodů
1 OP Rokycany 1532
2 OP Brandýs n.O. I 1308
3 OP Veleň I 1232
4 OP Česká Třebová II 1197
5 OP Brandýs n.O. II 1164
6 Slávisti Kolín 1129
7 Slávisti Nymburk 1128
8 Slávisti Čáslav I 993
9 OP Rožďalovice I 938
10 Slávisti Čáslav II 893
11 Velim 879
12 OP Veleň III 840
13 OP Kolín 833
13 OP Česká Třebová I 833
15 OP Veleň II 749
16 OP Rožďalovice II 513

 

 

 

Pořadí Top ten – hráči Bodů
1 Havrilec Petr 586
2 Furstová Radka 512
3 Beneš Jaroslav 460
4 Ludvík František 453
5 Dočkal Jaroslav 438
6 Tržík Petr 434
7 Semínko 433
8 Kašpar 429
9 Tomčišin Pavel 426
10 Bobek Josef 421

 

 

 

Pořadí Top náhozy Bodů
1 Havrilec Petr 214
2 Fürstová Radka 200
3 Havrilec Petr 190
4 Beneš Jaroslav 183
5 Havrilec Petr 182
6 Dočkal Jaroslav 177
7 Fürstová Radka 173
7 Tomášek Petr 173
9 Formánek Milan 169
10 Tržík Petr 168