III. Slávistická garda ostrostřelecká

07.05.2017 22:08


Letos se nám povedlo realizovat již třetí ročník střelecké soutěže „Slávistická garda ostrostřelecká“. V prvním ročníku v r. 2013 jsme stříleli z pistole a z malorážky, ve druhém v r. 2015 jsme trochu přitvrdili a ve spolupráci se Středočeskou rotou Aktivních záloh AČR si užili opravdu akční střelbu ze samonabíjecí brokovnice a z civilních verzí samopalu vz. 58. Účastníci budou jistě souhlasit, že se i díky různým „vychytávkám“ jednalo skutečně o nevšední zážitek.

Nicméně je pravdou, že pro některé to byla přeci jen trochu silná káva a naším cílem rozhodně není vycvičit z fanoušků Slávie elitní bojovníky, ale naopak zpřístupnit krásný střelecký sport skutečně široké (nejen) slávistické veřejnosti.

Proto jsme se v letošním roce opět vrátili k tomu základnímu, a to je malorážka. Ostatně i naši skvělí biatlonisté používají právě tyto zbraně, tak proč ne my. Neoddiskutovatelnou výhodou dlouhé malorážky je možnost účasti na takové soutěži i pro naši mládež.

Druhou výhodou bylo pořádání Slávistické gardy ostrostřelecké opět v rámci jiné soutěže („Čáslavské práče“), díky čemuž jsme nebyli finančně ani organizačně závislí na počtu účastníků a navíc tak mohou slávističtí ostrostřelci získat za jedno startovné dvě ceny.

Soutěž „Čáslavské práče“ již má svou tradici, počasí bylo pro střelbu prakticky ideální, což se společně s faktem, že pořadatel nastavil jako hranici pro účast věk min. 10 let, velmi příznivě promítlo do celkové účasti 34 střelců všech věkových kategorií.

To bohužel nelze říci o účasti slávistů. Hlavní pořadatel a rozhodčí jsou sice slávisté, ale do tabulky se z pochopitelných důvodů nezapočítávali. A tak bylo hodnoceno celkem pouze 7 slávistických ostrostřelců, z čehož jednu slečnu jsme do našeho sešívaného tábora přilákali přímo na místě.

Samotná soutěž, byť probíhala ve velmi přátelském a družném duchu, neměla nouzi o dramatickou zápletku, jejíž rozuzlení přinesla až poslední položka.1 Umístění slávistických gardových ostrostřelců uvidíte v přiložené tabulce, stejně jako jejich pořadí v hlavní soutěži. To však nebylo to hlavní. Hlavní bylo setkání se starými přáteli, případně a seznamování s těmi novými. A to se doufám podařilo měrou vrchovatou. Všichni účastníci odjížděli domů spokojeni a s pocitem dobře prožitého volného dne.

Děkuji všem, kteří se akce zúčastnili, za jejich aktivní přístup a podporu.

S přáním mnoha úspěchů ve sportovním i osobním životě

 

Tomáš Petráň

 

Fotogalerie - zde - a oficiální akce Čáslavské práče  - zde -