František Veselý - 65 let

22.07.2009 00:37

 

prosinec 2008

 Jedna z legend sešívané kopané - František Veselý, oslavil 65 let. Lze jej jistě zařadit mezi deset nejslavnějších hráčů hráčů červenobílé fotbalové historie. A pokud ne přímo mezi deset, pak jen o málo více povolíme rozšířit elitu osobností historie klubu.

Je prostě jasné, že toho času jde o nejslavnější žíjící legendu našeho klubu...

O to víc nám bylo potěšením, že jsme se s ním osobně mohli sejít při prosincové besedě v Ohradě - Nové Vsi u Kolína. Byl to nádherný večer zaplněný vzpomínkami na slavné okamžiky, zápasy, góly, trenéry, na spoluhráče, bývalou i současnou Slavii, otevření stadionu v Edenu. Vedle toho se diskuze mísila s názory na aktuální témata naší i světové kopané.

Pohoda, nadhled, klid, vyrovnanost, skromnost - co víc ještě dodat k tomu, jak se mohl František zapsat do paměti přibližně 30 přítomným této besedě. Nešlo o velkou akci. Ale tím hezčí, tím bezprostřednější.

Mimochodem, jako gratulaci dostal oslavenec nádherný kulatý dort vyzdobený jako logo klubu.

Pár dat k podkreslení:
* 7. prosince 1943
* Kluby: Slavia Praha (1954-62, 65-80), Dukla Praha, Rapid Vídeň
* Reprezentace: 34 utkání, 3 branky
* Rekordy v dresu Slavie: 414 ligových utkání celkem, 110 ligových utkání v řadě
* Charakteristika hráče: rychlý a technický pravý křídelní útočník. Jeden z nejlepších poválečných hráčů Slavie i celého našeho fotbalu.
* „Neustále mátl svým strážcům hlavu. Neběhával po jedné trati, fluktuoval z křídla na křídlo, centroval levou i pravou, pádil středem, kličkoval, rozehrával, přihrával, unikal, vnikal, pronikal, střílel. Byl nepostižitelný jako vlna v moři, byl nepolapitelný jako srna, byl nepotlačitelný jako myšlenka.“ - tak o něm napsal V. Houška

 

Michael Janáček, slaviaman