Celostátní setkání slávistů ve Šternberku

30.06.2013 21:35

Celostátní setkání slávistů ve Šternberku

 

13. setkání slávistů, respektive odboček vzali letos na svá bedra slávisté ze Šternberka. Úkol to není jednoduchý. Takové Setkání má svou tradici, z předchozích ročníků laťku vysoko. Letos prvně na Moravě a v hezkém historickém městě.

Fotbalového turnaje odboček se účastnilo 20 mužstev, rozděleni do 4 skupin, play off určilo vítěze z nejlepších šestnácti. O místo nejnižší se letos nehrálo. Kvalita samozřejmě různá, takže mně osobně jako vždy sympatičtější ti, co si jedou užít setkání a zahrát si tak jak umí, než borci hlavou i šikovností nohou kdesi v nebesích. Pravda, některé odbočky mají prostě fotbalově silnou členskou základnu. Já ale radší Vikingy z Lípy, Nečíň "B" (se třemi členy výboru OP, mj předsedou Martinem Krobem v bráně), či Hodonín. Nejradši pak ze zúčastněných Veleň, která se prezentovala novou vlajkou, nádhernými dresy jako loni - a postupem do osmifinále. Kdo vyhrál turnaj nevím, nejlépe hrála jedenáctka OP Slavia. Kdo ji nominoval a kde se vzala ani nevím. A vedení turnaje v rukou Pavla Moulise, Honzy Chmelíka, Michala Dobiáše.

Gastronomické zázemí bylo vydařené, steaky z vepřového, kuřecího, makrela i třeba sekaná, pivo Holba. Minimálně k mé plné spokojenosti. 

Areal jako takový pohledný, klidný, s umělou trávou - kde vytyčena dvě hřiště pro turnaj, další dvě na hlavním travnatém. Hlavní tribuna skýtala stín a klid  k eventuelnímu sledování všeho dohromady. 

Proběhla beseda s generálním ředitelem Jaromírem Šeterlem. Skvěle moderoval Martin Krob, předseda OP. Že jsme se nic převratného nedozvěděli nebylo překvapením. Sdělit se nesmí nic, co by mohlo být mediálně zajímavé. Víme. Nicméně účast se velmi cení a děkujeme za ní. Mnoho zdaru do další práce pro Slavii.

Organizována byla i prohlídka města. Neúčastnil jsem se, ani na hrad jsem se nedostal. Ale že je to město pěkné, to vím již z doby dřívější a potvrzovat jsem si nepotřeboval.

Když jsem před půl šestou odjížděl, všude vlály vlajky (jen tu kolínskou jsem svěsil), turnaj spěl do finále. Ve stánku fanshopu proslavisty.cz bylo možno stále nakoupit mnoho zajímavých věcí, mj hrneček k setkání, čepice, šály, trika, dresy. Z mého hlediska se Setkání vydařilo. Jak dopadla večerní zábava, tombola, sbírka na DOnor a vyplavené slávisty - to nevím. Zatím ještě není "čas" zkoušet kemp, hotel či penzion a přebýt na setkání déle, přes noc. Ale jednou i to přijde. 

Celým dnem správně slávisticky povzbuzen předávám optimismus, že bude líp i vám.

- Slavii zdar, zdraví mj -